Busch Thor: Vi vill göra upp med SD om migrationen. Säger det är ett “avgörande test” om SD är ett parti som kan ta ansvar och ingå i breda kompromisser.

Av | september 5, 2019

I en intervju med Expressen säger Ebba Busch Thor att hon vill göra upp med Sverigedemokraterna om migrationen. Hon menar att om överenskommelsen som det nu förhandlas om ska få tillräcklig förankring och legitimitet bör SD få vara med på denna.
Hon säger i intervjun att: ”Det skulle bidra till den långsiktighet som svensk migrationspolitik behöver ha.”
Hon menar också att det kommer att bli en ”avgörande test” om SD kan ta ansvar och ingå i breda kompromisser.
Hon säger: ”Det skulle vara bra.”

Men nu frågar jag mig varför det är så viktigt för henne att SD ska kompromissa när de vet att den migrationspolitiken som de stått fasta vid är den politiken som Sverige behöver?
För som det var för nio år sen när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen så var deras migrationspolitik något som var de övriga partierna inte ville tala om, det var tabu under alla åren fram till 2015-2016. Det var då det visade sig att den förda politiken inte längre fungerade, att den höll på att ödelägga Sverige.

Men efter detta så ändrades läget, fler partier insåg att ”öppna hjärtan” och att ”Europa bygger inga murar” inte fungerade. Men trots detta var och är inte SD:s migrationspolitik rumsren hos alla partiet. Där är fortfarande de partier som menar att Sverige ska öppna sina gränser igen.
Så varför ska då SD ta och kompromissa i sin hållning om migrationen?
Är det inte så att det är de som är för fri och ohämmad invandring som behöver ändra sin politik totalt eller utträda ut förhandlingarna?

Att det är bra att Ebba Busch Thor insett att det är bra att SD nu är med i processen om migrationen efter dessa nio åren av utestängande och påhopp från de övriga partierna. För precis som hon menar så behöver Sverige en bred politisk uppgörelse som varar under lång tid.
För som Busch Thor säger: ”Jag tror det skulle bidra till den långsiktighet som svensk migrationspolitik behöver ha. Sen kommer inte alla vara nöjda med en sådan överenskommelse, men jag tror det skulle vara välgörande.”

Busch Thor menar också att Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna under en tid stått för liknande positioner i migrationsfrågan, men har trots inte det kunnat göra upp i frågan för att frågan ”kidnappats” av andra partier som står för motsatta åsikter.
Hon fortsätter med att säga: ”Nu blir frågan återigen vilken roll andra partier kommer att tillåtas spela i det här: Om det blir mindre partier i riksdagen, som Miljöpartiet, som tillåts kidnappa hela den här processen för att Stefan Löfven ska rädda regeringsmakten.”

För enligt Busch Thor försöker de vara pragmatiska och visa på att det finns en både human och hållbar väg framåt som många partier borde kunna enas kring.
Nu så är det nog inte bara jag som undrar om denna pragmatik och humanism innefattar en ökad anhöriginvandring för dem som endast har skyddsskäl för att få stanna i Sverige och som aldrig kan räkna med att få medborgarskap, en invandring som de är så positiva till?
För i så fall så tillhör hon och Kristdemokraterna ett av de partier som “kidnappat” migrationsdebatten.

När hon sen får frågan om hur långt de själva står från SD:s politik i frågan så varar hon: “Vi är två helt olika partier med två helt olika ideologisk grund och har helt olika förhållningssätt till politiken.”
Hon tillägger dock att framtiden för svensk migrationspolitik inte kan hänga på vad Miljöpartiet ställer för ultimatum för att Löfven ska sitta kvar vid regeringsmakten. Hon menar också att migrationskommittén kommer att bli en mycket viktig prövning där SD tvingas bekänna färg.
Hon säger: “Den stora frågan är om SD verkligen vill komma överens eller om de bara tänker vara med ett tag för syns skull och sedan rusa ut och smälla igen dörren. Det här blir SD:s första riktiga prövning.”

Jimmie Åkessons svar på Ebba Busch Thors invit kom ganska fort efteråt på Facebook där han skriver: “Dock, vi är inte intresserade av att agera alibi åt de övriga. En uppgörelse måste bygga på både ansvar och förnuft. Utrymmet för kompromisser är mycket begränsat, givet hur situationen ser ut i dag.”
Han kräver också att asylinvandringen kommer ner till ett ”absolut minimum” och att det måste till ambitioner för ”återvandring gällande människor som saknar rimliga skäl att stanna.
Så länge vi bedömer att Socialdemokraterna och Moderaterna visar förståelse för problemets sanna omfattning, kommer vi att ha en konstruktiv hållning i migrationskommittén. Vi kommer dock inte medverka till fortsatt ansvarslös politik.”

Men då är frågan om dessa båda partierna kommer att ha en konstruktiv hållning i Migrationskommittén eller de kommer att krypa för att inte orsaka en politisk kris i Sverige?
För jag håller det inte för otroligt i alla fall att Socialdemokraterna lägger sig platt både för Centerpartiet och för Miljöpartiet. I socialdemokratiska ögon så är nog makten viktigare än en uppgörelse där deras och Löfvens ärkefiende nummer ett får sista ordet. Så även om nu Kristdemokraterna i tisdags presenterade skärpta försörjningskrav på anhöriginvandringen och att de är på väg att lägga om sin migrationspolitik så är frågan om de inte också kryper tillbaka till en mer liberal migrationspolitik igen under förhandlingarna.

Detta bara för att kunna säga när Sverigedemokraterna och eventuellt Moderaterna hoppar av att dessa partier inte vill föra en pragmatisk förhandling och att de inte ville lägga sig för majoritetens beslut.
För även om nu KD vill strama åt migrationen så att det svenska mottagandet hamnar på en genomsnittsnivå i Norden, vilket skulle innebära en minskad asylinvandring med 70 procent jämfört med i dag, så litar jag inte på varken Busch Thor eller på KD:s genuina förändring i migrationsfrågan. De har ändrat sig allt för många gånger och ändrat sig tillbaka igen i viktiga frågor om detta.

Enligt Busch Thor är skärpningen av partiets politik ett ”resultat av verkligheten”. Det handlar inte minst om situationen ute i många kommuner.
Men, kommunerna har hållit på att klaga länge om detta och då har de gjort det för döva öron, även från KD och Busch Thor. Så varför ska vi tro på partiet nu?
För redan strax efter att Ebba Busch Thor tog över som partiledare så förbereddes en skärpning av partiets migrationspolitik, men då saknades internt stöd så hur står det till med stödet nu?
Enligt KD-ledaren har hon stora delar av partiet bakom sig.
Hon säger: “Alla håller inte med om allt, men så är det alltid.”

Men då återstår att se hur innerlig KD och Bush Thor är när det gäller dessa förhandlingar i migrationskommittén, om hon kör med falskspel eller med raka puckar?
För en sak är säker och det är att varken Jimmie Åkesson eller Sverigedemokraterna kommer att medverka i att Centern, Miljöpartiet, Liberalerna eller Vänsterpartiet kommer att få något verkligt inflytande i hur migrationspolitiken kommer att beslutas.
Kommer Socialdemokraterna att krypa för dessa partier är det bättre att hoppa av och visa att partiet inte står bakom de beslut som kommer att fattas i denna kommitté.

För som Åkesson skriver på Facebook är “utrymmet för kompromisser är mycket begränsat”, jag skulle vilja säga att det i stort sett är obefintligt, i alla fall med tanke på alla krisrapporter det kommer från kommun efter kommun.
Så nu återstår att se som jag skrivit här innan om Socialdemokraterna kommer att krypa för Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, eller de vågar stå upp och visa att de är det “statsbärande” parti de en gång varit.
För om de inte gör det kommer Sverige att fortsätta ha en politik som urskiljer sig från alla de nordiska grannländerna och från de flesta om inte alla Europeiska länder och det bådar inte gott när konjunkturen börjar dala och ekonomin krymper.

https://www.expressen.se/nyheter/ebba-busch-thor-vi-vill-gora-upp-med-sd-om-migrationen/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *