Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin: Ygeman låta som ”Bagdad-Bob” när det handlar om elförsörjningen i Sydsverige.

Av | september 6, 2019

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin säger i nättidningen f+ om Ygeman uttalande om att Sveriges elförsörjning är god, att Ygeman börjar låta som ”Bagdad-Bob”. Detta gör Rubin efter att kommunen gått fått tacka nej till en miljardinvestering som kunde gett kommunen 300 arbetstillfällen.
Så nu kan man ställa frågan än en gång till Ygeman om han vet vad som händer i Sverige?
För det är inte bara i Trelleborg och Ystad som har problem med att de maximerat sina eluttag, även Sjöbo får statuera exempel för den varningen.

I Trelleborgs fall var det ett internationellt företag som ville etablera sig i staden och som tyckte att allt stämde med Trelleborg. Att läget med hamnen var alldeles rätt, men när kommunen inte kunde garantera elförsörjningen så föll hela projektet. Rubin berättar vidare om en situation där kommunens tillväxtplaner och beredskap för företagsetableringar är i akut fara då EON säger nej till kommunens förfrågningar om utökad nätkapacitet.
Så hur står det till med Ygemans information om hur det verkligen står till?

Rubin berättar att kommunen har krav från staten att bygga bostäder eftersom landet växer så snabbt. Men han frågar sig om de kan leverera ström till de ledningar som byggs runt om i kommunen.
Rubin säger att det kan bli så att kommunen kan bli tvungna att komma med rekommendationer om att boende behöver hushålla med strömmen under vissa tider.
Så hur fel var Jimmie Åkessons tal under hans sommartal om att inte koka kaffe mellan vissa klockslag Ygeman?

För det var ju det du sa var en stor lögn Ygeman.
Du menade ju att detta var en stor lögn, men var de det?
För det är inte bara Trelleborg som snart maxat ut sitt energiuttag, även Sjöbo har gjort det och har sedan förra hösten ansökt om en effekthöjning hos EON men fick ingen sådan berättar kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo Magnus Weberg. Därför ligger Sjöbo i samma situation som Trelleborg där de heller inte klarar av en större företagsetablering.

Det planerade bostadsbyggandet i Sjöbo, där kommunen planerat bygga 450 bostäder de närmaste 10 åren är också hotat då energin inte kommer att räcka i kommunen. Ystads energibolags VD Jessica Fredson varnade för några veckor sedan om detta vilket också sedan länge EON:s VD sedan länge påpekat att energibristen i södra Sverige börjar bli akut.
Men lyssnar energiminister Ygeman på detta?
Nä, han gör precis som resten av regeringen om alla andra larm, sticker huvudena i sanden. Ser man inget så finns inte problemen.

Ett färskt exempel är bageriet Pågens i Malmö som i våras fick nej till utökat energiuttag vilket fick Pågens VD Anders Carlsson att leverera en syrlig kommentar. ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”.
Så Ygeman, är Sydsverige numera ett u-land eller är vi ett i-land?
När man sen hör EON:s VD Johan Mörnstam varna att närkapacitetsbristen slår mot hela den skånska samhällskroppen.
Så Ygeman, än en gång, är Sydsverige Skåne en del av i-landet Sverige eller ligger det utanför det och numera är ett u-land?

Mörnstam säger att det handlar både om industri som vill nyetablera sig i området såsom befintlig industri som vill expandera. Samt förfrågningar om bostadsutbyggande i stadsnära miljöer. EON ser också en ökning av infrastrukturförstärkningsprojekt elbil-bussladdning eller vatten och avloppsprojekt.
Mörnstam säger: ”Till det ska läggas alla andra elbolag dom får förfrågningar om utökning av kunder i sina elnät och som i sin tur vill utöka sina abonnemang mot oss, men där vi får tacka nej.”

Rubin menar att staten svikit sitt ansvar att leverera en så pass samhällskritisk tjänst som elförsörjning. Han menar att lägga ner det då hypermoderna kärnkraftverket Barsebäck på 2000-talet var ett misstag. Han fortsätter ned att han inte vill diskutera kärnkraften, men att han kan konstatera att i och med det beslutet så flyttades i princip all elproduktion till norra Sverige samtidigt som staten inte gjorde något för att säkra elförsörjningen till södra Sverige.

Rubin är också kritisk till att energiminister Ygeman gång på gång uppger att det inte existerar någon elbrist samtidigt som flaskhalsarna blir allt mer uppenbara. Rubin menar att Ygeman behandlar dem som oroar sig som särintressen.
Nu så frågar man ju sig när ekförsörjningen kommer att kollapsa i Sydsverige, kommer det att ske under vintern eller kommer det att ske senare?
Kommer det att ske när allt fler köper elbilar och alla dessa vill ladda dem?

För en sak är klar, det kommer att hända och när det händer vad kommer då att hända, kommer regeringen då att falla?
Kommer det då att bli anarki och alla får klara sig själva?
Vore det nu då inte vara på tiden att Ygeman började lyssna på dem som varnar för detta scenariot istället för att som nu gå till frontalangrepp på dem och säger att de ljuger?
Vore det inte bra om Löfven också visade lite intresse för saken och tala om för Ygeman att man inte ska nonchalera detta utan ta varningarna på allvar?…

https://www.fplus.se/a/pLbzao

En reaktion på “Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin: Ygeman låta som ”Bagdad-Bob” när det handlar om elförsörjningen i Sydsverige.

 1. Mikael Gustafsson

  Jag har förståelse för att kärnkraft ger mycket
  stabil el.. Men jag haf ochså sett risker som inte
  är allmänt kända och kan utan att dom är med
  i någon form av nystartade känrnkraft värk.
  Alla i drift mpste kunna stängas kylas utan el.
  Måste finnas vagten på högre höjd som kan
  ledas manuellt. Hur förslutning ska gå till i en
  katastrof som Sverige får uppleva en jordbävning
  på över tio på richter skalan.
  Vi har stjärnor i närhet och tre små på väg upp
  i mot vår eklipta som har bow shocks och om
  dom träffar oss vilket är högst troligt så får även
  Sverige smaka på jordbävning i sådan skala..
  Om solen gör ett utbrott har vi en liten stunds
  varning från satteliter men på den stunden
  hinns inte stänga av ett kärnkraftvärk..
  Samma med en bowshock från en stjärna..
  Med sådan kunskap kanske man kan bygga
  rimligt säkert inte utan i alla fall..
  Japans härdsmälta har smällt igenom
  betongen och löser upp berget under..
  Dom har problem och borde be vörlden
  om hjälp..
  Äldre avfall står lagrat på deras strand
  Samma sorts katastrof åker detta ut i hav.
  Så det finns vissa aber med kärnkraft utan
  dessa saker medvi ekvationen..
  mvh mikael gustafsson

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *