Kvinna med psykisk funktionsnedsättning utan juridiskt stöd i våldtäktsmål

| 9 september, 2019

När ett våldtäktsmål prövades i hovrätten i somras hade den unga kvinnan inte längre något målsägandebiträde. Nu riktas kritik mot den nya domstolspraxis som införts.

I tingsrätten är målsägandebiträde Boel Widenheim Eriksson ett viktigt stöd för kvinnan som bor på ett gruppboende med personer med psykisk funktionsnedsättning. Och det är på gruppboendet som kvinnan blir våldtagen av en 50-årig man enligt tingsrättens dom.

I hovrätten frias mannen för våldtäkt. Men ingen från rättsväsendet kontaktar kvinnan personligen för att förklara hur två domstolar kan komma till helt olika slutsatser – hon får beskedet via posten.

– Det är inte okej, jag sitter och undrar vem som kontaktar kvinnan, vem pratar med henne nu, säger Boel Widenheim Eriksson.

Är detta det nya Sverige? Inget målsägarbiträde? Kvinnan får inte vara med. Hon får nöja sig med hovrättens besked via post. Och naturligtvis blev mannen frikänd. Vi kanske ska döpa om Hovrätt och HD till Institutionerna för obligatoriskt frikännande?

Men vad sjutton, det handlade ju bara om en 50-årig svensk kvinna. En kvinna med psykisk funktionsnedsättning. En utsatt kvinna. Inget att yvas över. En perfekt kandidat att offra på kvinnoförtryckarnas altare. En i en lång rad kvinnor före henne.

Att kvinnan inte hade rätt till ett målsägandebiträde har att göra med en lagändring som trädde i kraft förra sommaren. Tidigare hade målsäganden automatiskt rätt till ett biträde även i hovrätten och HD, men den nya lagen kräver ”särskilda omständigheter” för att rätten ska gälla.

Enligt Brottsofferjouren är den nya lagen i strid med Europakonventionen.

– Den säger att man aldrig ska överge någon som är part i ett mål förrän målet är avslutat. Den som är målsägande känner sig väldigt underlägsen när den tilltalade har en försvarare men man själv inte har något ombud, säger Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren.

Jan Ove Malmgren

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=7291617

Bild: Mats Andersson/TT, Magnus Andersson/TT


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *