Tino Sanandaji: …krisen i Filipstad är inget kommunchefen hittat på

Av | september 9, 2019

Efter inslaget om Filipstad har nationalekonom Joakim Ruist skrivit ett kritiskt inlägg som hävdar att problemen överdrivs då Filipstads kompenseras av kommunal utjämning. Ruist verkar dock inte vara fullt insatt i detaljerna och har skrivit ett slarvigt inlägg, där kritiken mot SVT och Anna Dahlberg baseras på missförstånd.

Han ifrågasätter inte att flyktingar ökar kostnader och minskar intäkter, men tror att detta kompenseras av det kommunala utjämningssystem och ”drabbar inte nödvändigtvis Filipstad så värst mycket hårdare än Danderyd i rena kronor per invånare”

Det fungerar helt enkelt inte så. Idealet är visserligen att fattigare kommuner med högre kostnad eller lägre inkomst ska solidarisk kompenseras, men så sker i praktiken bara delvis ”Statskontoret bedömer att skillnaderna i strukturella kostnader mellan kommunerna kan ha ökat på ett sätt som inte kompenseras i den kommunala kostnadsutjämningen i tillräckligt hög grad”.

Annars skulle vi observerat att fattiga och rika kommuner har lika bra välfärd och samma skattesatser . Det är uppenbart att det inte reflekterar verkligheten oavsett teoretisk mål. Riksrevisionen: ”Det finns dock indikationer på att utjämningssystemet inte fullt ut kompenserar för de strukturella förutsättningar som leder till höga kommunala nettokostnader”

Inlägget innehåller sakfel, och pratar exempelvis om ”33% i kommunal inkomstskatt” för Filipstad, när 11 procentenheter går till Värmlands läns landstinget. Framförallt är räkneexempel om kompensationsgrad fel.

Ruist skriver att kostnad för socialbidrag 2011 till 2018 visserligen ökade med 20 miljoner men att kommunen kompenserades i posten Individ- och familjeomsorg. Problemet är att försörjningsstödet bara är en del av socialförvaltningens kostnader, som inkluderar familjehem, stödboende osv. Total utgift i budgetposten ökade inte med 20 miljoner som Ruist tror utan med närmare 60 miljoner kr, och har således inte kompenseras.

En meningslös siffra är att Filipstad gick plus förra året. I Sverige måste kommuner balansera budgeten över tre år, därför leder inte pressad ekonomi till underskott utan till nedskärningar, vilket är exakt vad som skett i Filipstad.

Ruist här tror att utjämningssystemet fungerar närmast perfekt och säger nonchalant att drabbade gnäller i onödan: “Varje enskild kommun har visserligen gjort en alldeles egen analys som har kommit fram till att just den kommunen missgynnas av systemet (eller hur). Men sådant är livet. Det är ett väldigt effektivt system”.

Nej, och de i drabbade kommuner som klagar har en mer korrekt bild av verkligheten än Ruist. Han verkar också missa att Filipstads varning gäller deras kommande år, inte bara förra årets budget när de fortfarande har statligt extrastöd.

Kommunal budget är invecklat och det är lätt att göra misstag. Men krisen i Filipstad är inget kommunchefen hittat på, och ingen ska naivt tro att utjämningssystemet ska skydda deras kommun från flyktinginvandringens konsekvenser.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

2 reaktion på “Tino Sanandaji: …krisen i Filipstad är inget kommunchefen hittat på

  1. Mats johansson

    För helvete avsätt den jävla idioten den äkliga faen RÖVEN till och med Göran persson tycker att den Svetsaren är en Idiot O Mooooorrrrgggaaan Åk till museland med er rövhål

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *