SSU köper nya medlemmar med bidrag från statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF).

Av | september 12, 2019

Man ställer sig frågande till hur MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) kan ge medlemsbidrag till föreningar som köper medlemmar?
För det är just det som SSU gör i stor skala, det berättas i en artikel som Kvällsposten publicerade i går kväll. Där berättas det om hur den rikaste politiska ungdomsföreningen med intäkter på 60 miljoner förra året köper medlemmar med rena pengar och presentkort. Hur de arrangerar evenemang där unga kan vinna tusentals kronor, bara de blir medlemmar i förbundet.
Anton Karlsson SSU Hallands ordförande säger: ”Vi vill nå unga som inte vanligtvis engagerar sig politiskt.”

Nu ställer jag mig frågande till om ett sådant förfarande ens är lagligt när man tar emot bidrag från staten som alla de politiska ungdomsförbunden gör via MUCF?
Anton Karlsson fortsätter med att säga: ”Vi har inte gett pengar eller saker till något större värde i direkt utbyte mot medlemskap.”
Men att de ger ut presentkort till klädesaffärer och elektronikaffärer, att de delar ut biocheckar och kontanter medger han omedvetet verkar det som i sitt uttalande. När SSU Falkenberg arrangerar fotbollsturneringar och FIfa 19 så låter det så här i inbjudan som presenterades på Facebook.

”Bli medlem eller förnya ditt medlemskap så får du en goodiebag som kommer att hjälpa dig under kvällen.”
Man frågar sig om de är ute efter mer bidragspengar eller varför de går till sådana drastiska åtgärder?
Inför eventet SSU Falkenberg anordnar heter det att alla måste få en möjlighet att deltaga och påverka i samhället, ”även nyanlända och invandrare”.
Men i samma inbjudan står det också: ”Obs! För att få priser ska lagen ha medlemmar i SSU. Priserna blir större desto fler medlemmar laget har.”

Så är det så en politisk ungdomsförening ska fungera?
Handlar det inte om att dem som söker sig dit ska vara intresserade av politik och då speciellt den politiken som partiet har, det borde väl inte handla om ”grymma” priser eller kontanter som det handlar om när SSU Ale bjuder in till sin turnering eller när SSU i Falkenberg utlovade trådlösa hörlurar, presentkort och biobiljetter?
För när distrikten skriver ”Dyk upp på plats så hjälper vi dig bli medlem” så tycker jag det handlar om värvningskampanjer där de delar ut saker och pengar till dem som blir medlemmar, inte till dem som värvar utan till dem som blir värvade.

Universitetslektorn och statsvetaren vid Lunds universitet Malena Rosen Sundström är tveksam till SSU:s grepp. Hon är tveksam till att ungdomarna måste vara medlemmar för att vinna priser.
Hon säger: ”MUCF:s bidrag baseras bland annat på antalet medlemmar. Det kan ett motiv att få upp siffrorna över antalet medlemmar. Hon menar också att det för tankarna till stora företags sätt att sälja abonnemang eller hur nyöppnade butiker agerar.
Hon säger: ”Om man tänker sig hur SSU ställer sig ideologiskt är det oförenligt att anamma den här typen av tänkande för att locka medlemmar.”

Så jag frågar mig om SSU är så desperata i sitt sökande efter medlemmar att de vill betala för att få fler till sin begåvningsreserv?
För man frågar sig ju hur politiskt motiverade dessa ”nya” medlemmar har, för inte tror jag att deras politiska motivation är så hemskt stor?
Jag tror nog att riskerna för att ungdomsförbunden biter sig själva i ändan är rätt så stor när dessa nya medlemmar kräver fler gåvor för att stanna kvar i SSU.

Så inte nog med att greppet kan vara moraliskt tveksamma och om det är föreningsmässigt lagligt.
När man sen tänker hur det var för 20-30 år sen då moderata ungdomsförbundet anordnade fester där deltagarna var tvungna att vara MUF-medlemmar och hur mycket kritik det fick då från SSU så tycker jag i alla fall att detta grepp ligger i samma kategori, om inte SSU gått steget längre genom att betala pengar eller ge bort saker till de nya medlemmarna.
Går man sen ett steg längre så frågar man sig vilket politiskt kapital SSU och Socialdemokraterna får med detta grepp?

https://www.expressen.se/kvallsposten/ssu-lockar-medlemmar-med-pengar-och-varor/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *