STRAFFRABATT. MP fortsätte att vara det verklighetsfrånvända parti de alltid varit

Av | september 13, 2019

Isabella Lövin (MP) dementerar SVT:s uppgifter om att MP öppnar upp för slopad straffrabatt. Lövin och partiet fortsätter att hävda att varje år i fängelse för en ung person riskerar att skapa en djupare kriminell identitet. Lövin säger istället att kriminaliteten ska bekämpas “på riktigt, inte med överbudspoliitk.” (Se bifogad länk)

Och vad betyder då “på riktigt”. Att slopa straffrabatten kan väl knappats bli annat än “på riktigt”. En kriminell bakom lås och bom kan inte begå brott, det räcker långt för mig. Längre än Lövins “på riktigt” i alla fall. MP fortsätter alltså att vara det verklighetsfrånvända parti de alltid varit. Straffrabatten för personer 18-21 år som begår grova brott måste tas bort. De som använder barn och ungdomar för att begå de här grova brotten borde dessutom få väsentligt skärpta straff. En annan åtgärd som skulle ha positiv effekt är att man tar de pengar och värdeföremål de kriminella roffat åt sig. Det är knappats deras tillgångar utan ett utsatts offers.

Samma sak gäller för unga våldtäktsmän. Det måste bli ett slut på att våldtäktsmän slipper undan med halva strafftiden eller får lindrigare straff än fängelse trots brottets art – enbart pga sin ålder.

Isabella Lövin är tyvärr inte ensam om att se förövare på detta märkliga sätt. Tvärtom är det bland flera politiker en vanlig ståndpunkt och som effektivt förvandlar förövaren till offer och offret till förövare. I sak är det här förstås helt fel och minst sagt förvirrande. Det är som att säga att den som utsätts för ett rån, skjuts ihjäl eller våldtas får skylla sig själv. Jag menar, Löfven skjuter ju över ansvaret på offren: håll er hemma, klä er inte utmanande och se för tusan till att inte råka gå förbi en gängskjutning.

Isabella Lövin tycks inte förstå att vara ung, fattig eller utsatt på annat sätt inte betyder att människor tappar sitt eget moraliska kompass som skiljer rätt från fel.

De brutala skjutningar, där också oskyldiga människor drabbats ingår i en parallell struktur som vi måste bryta, om inte så bryts vårt samhälle ned. Vårt samhälle har inte så mycket att locka med för en kriminell. Fritidsgårdar, samtal eller ens Lövins uppvisade förståelse är sådant som en kriminell skrattar åt.

Oavsett brott är det verkligen på tiden att svensk politik ställer sig på offrens sida och inte på förövarnas.

https://twitter.com/isabellalov…/status/1172199515253813248…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *