Sprängning i Lund. Förbipasserande kvinna skadad.

Av | september 14, 2019

De oskyldiga offren blir alltfler. En kvinna fick föras till sjukhus en kraftig explosion utanför en livsmedelsbutik i Lund. Boende i närheten berättar om en rejäl smäll, om hur fönstren skakade och om att folk hoppade ut genom fönstren.

Jag vet inte hur många gånger jag hört regeringen säga att vi måste få stopp dessa sprängningar. Mikael Damberg (S) upprepar liksom Stefan Löfven att vi måste få stopp på det här allvarliga problemet. Och sedan redogör de för de åtgärder de tagit. Att regeringen höjt straffen flera gånger på handgranater, och det under 2018 häktades fem gånger fler än tidigare och att även ett arbete om straffskärpning för vapenbrott har påbörjats. Vad hjälper det?

Vi behöver agera nu! Det är för mig uppenbart att polisen inte har kontroll över situationen. Det här är riktigt, riktigt allvarligt. Dessa gäng borde jagas med blåslampa tills det upphör men då krävs tuffare tag på flera olika områden. Och man måste börja förstå att sprängningar handlar inte om pengar, utan om status. Dödskjutningar handlar inte om förlupna kulor, utan om hämnd.

Straffa föräldrarna. Unga som begår brott för att bli en gängkriminell kan vi inte stå handfallna inför om vi menar allvar med att få bort gängkriminaliteten.

För att komma åt de här ungarna menar jag att man ska gå via föräldrarna. Det vill säga, att föräldrarna hålls ansvariga och döms till kraftiga bötesbelopp. Det skulle sända ut rätt signaler och föräldrarna vars ungar är på glid, skulle med stor sannlikhet göra allt de kunde för att undvika att tvingas betala.

Gängkriminalitet ger både status och inkomster. Kriminella gäng tjänar ibland flera hundratusen kronor i månaden på sin kriminaltet. Vilken fritidsgård ska kunna konurrera med det?

Gängkriminaliteten måste slås sönder. Hårt. Deras möjligheter till inkomster måste förhindras. Vi måste hitta vägar för att bryta upp deras lojaliteter, exempelvis genom att erbjuda ett vittnesprogram.

Om vi hittar vägar för att slå sönder de kriminella gängen genom att undergräva deras möjligheter till kriminell verksamhet kommer vi komma mycket längre än många andra insatser. Gängkriminalitet kan inte mötas med fluff och puff, och fram tills vi har tillräckliga resurser bör vi tänka i nya banor.

Expressen…

https://polisen.se/…/kraftigare-sprangningar-kraver-atgard…/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *