Grönland var varmare för 80 år sedan än idag

Av | september 16, 2019

Gamla foton visar att glaciärerna på Grönland smälte mer på 20- och 30-talet än de har gjort under de senaste tio åren.

Varje år försvinner 134 miljarder ton is genom att glaciärer krymper. Där ingår inte isen som täcker Antarktis och Grönland. Till detta är antalet två och en halv gånger högre. Det kan låta mycket men det har visat sig att isen på Grönland smälte lika mycket på 1920-talet.

I början av 1930-talet utkämpade Norge och Danmark ett slag om kontrollen över Grönland. Ett hjälpmedel var bra kartor, och till det behövdes flygfoto.

1932 och 1933 skickades dansken Knud Rasmussen på en expedition till Grönland. Han tog med sig ett Heinkel MKII sjöflygplan och tog detaljerade bilder av kusten från Scoresbysund i norr till Cape Farewell i söder.

Danmark vann slaget om Grönland och den internationella domstolen i Haag gav Grönland till Danmark 1933. Bilderna Rasmussen tog hamnade på Kort och Matrikelstyrelsen i Danmark och glömdes bort.

2011 hörde forskarna Anders Bjørk och Kurt H. Kjær vid Grundforskningscentret för GeoGenetics vid Nationalmuseet för naturhistoria vid Köpenhamns universitet talas om bilderna och insåg att flygfotona var en skatt.

Bilderna visade inte bara kusten, bergen och dalarna, utan också glaciärarmarna som rinner ner från inlandsisen som täcker Grönland.

De gamla flygfotona överlappar varandra. Detta gör det möjligt för forskarna att se glaciärerna i 3D genom en speciell metodik. Forskarna kunde därefter studera 132 glaciärarmar längs en 600 kilometer lång sträckning i detalj på tredimensionella bilder.

Forskarna har använt Kjærs bilder från 30-talet, flygfoton amerikanerna tog under kriget, spionbilder från 60-talet, bilder tagna på 70- och 80-talen samt satellitbilder från de senaste årtiondena.

– Vi lyckas få en överblick över hur glaciärerna har utvecklats under 80 år, säger Anders Bjørk.

Bilderna visar att glaciärerna var mindre på 20 och 30-talet än nu.

– Många av glaciärerna smälte minst lika mycket då, som det vi har sett de senaste tio åren, säger Kurt H. Kjær.

På 50-talet och 60-talet avstannade smältningen, och glaciärerna började växa igen innan de återigen började smälta.

Resultaten för de danska forskarna är goda nyheter.

– Slutsatsen är att glaciärerna är robusta och återställs på relativt kort tid om klimatet blir kallare, säger Bjørk.

Anledningen till att glaciärerna smälte för 80 år sedan var att det var ovanligt varmt i Arktis. Det var lika varmt som nu.

Uppvärmningen startade i början av 1900-talet och varade i över två decennier. Mellan 1930 och 1940 var det i genomsnitt 1,7 grader varmare än normalt, ungefär som i dag.

Det var innan “vi började släppa ut CO2 i stora mängder”, och forskarna letade efter vad som var orsaken till uppvärmningen.

De hittade lösningen i gamla ryska iskartor, som kom hittades 1997. Havsisen är nyckeln.

Flera gamla iskartor bekräftar vad de ryska kartorna visade; Stora delar av Polarhavet var isfria för 80 år sedan. En karta visar situationen i augusti 1938. Nästan hela nordostpassagen (sjövägen norr om Europa och Asien mellan Atlanten och Stilla havet) är öppen.

– Kartorna täcker två tredjedelar av Arktis och visar att isen på havet krympte från 1915 till 1940, innan den växte till sig igen, säger professor Ola M. Johannessen på Nansen Center.

Variationen i havsisen rimmade väl med variationen i temperaturen. Men det var inte lufttemperaturen som smälte isen, det var bristen på is som gjorde att det blev varmare.

På 20-talet och 30-talet förekom en onormalt stark väst- och sydvästvind mellan Svalbard och Norge. Den tog varmt vatten från Barents hav och därmed smälte isen.

Mörkt hav absorberar mer värme än vit is, och isbristen i Barents hav påverkar vädret i hela Arktis under lång tid.

Nu är vi i en uppvärmningsfas som smälter isen i norr men denna gång kallar vi det för “global uppvärmning orsakad av ökade CO2 utsläpp”.

Man formar historien efter agendan och agendan är att glaciärerna smälter på grund av utsläpp av CO2 i atmosfären. Varför de inte gjorde det för 80 år sedan fick vi just förklarat ovan och det berodde som sagt inte på utsläpp av CO2.

Det känns trösterikt att veta för nu kan vårt svenska klimatorakel återgå till studierna och de betalda klimatalarmisterna får sätta på sig skämsmössor, politikerna dumstrutar och de vilsegågna fåren nattmössor.

Jan Ove Malmgren 

Värnpliktig meteorolog, Första Helikopterdivisionen, Berga Örlogsskolor, 1970-1971

Källa: https://www.tv2.no/a/3794535

Bilder från: Arktisk Institut i København


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *