Henrik Jönsson: Nytt för vår tid är ett internet som aldrig glömmer.

Av | september 19, 2019

“Den brittiske journalisten Andrew Brown, beskrev i sin utmärkta sverigebok ”Fishing in Utopia” från 2008 det svenska kynnet såhär: ”It is not that Swedes do not change their minds, but when they do, they do it all at once – like a school of fish.”

Svenskar ändrar riktning som ett fiskstim: alla på en gång. Denna vecka har både expressens biträdande kulturredaktör Jens Liljestrand och civilminister Ardalan Shekarabi publicerat texter som beskriver närmast halsbrytande ideologiska kursomläggningar.

Inget ont om dessa i sig. Det är nödvändiga om än senkomna anpassningar till nya omständigheter för den som önskar bibehålla samhällsrelevans.

Det är däremot en fingervisning om *hur* anpassningen till – och rationaliseringen av – en drastisk kursomläggning ser ut. Den presenteras som ett nyktert ansvarstagande i en svår tid, och framställs mellan raderna som att detta *alltid* varit den linje man företrätt.

Innan den döende verklighetsbilden dekonstrueras byggs först en ny berättelse upp, utanför den gamla – så att när den gamla fasaden slutligen sprängs bort står redan en skinande ny fasad redo – som att den tidigare aldrig existerat. Ormen ömsar så att säga bara skinn.

Som barn läste jag en Sci-fi-novell som gjorde stort intryck på mig. En primitiv utomjordisk livsform medverkade i kraft av sin blotta existens oundvikligen till universums undergång – men ägde utan att någon visste det även den största av alla gåvor: de var den enda livsform som visste hur man överlevde universums kollaps och återuppståndelse. God save us all from the Slogheads.

Nytt för vår tid är ett internet som aldrig glömmer. Det finns goda förutsättningar för de med tid och intresse att sammanställa samlingar över denna kognitiva och ideologiska kappvändning. Gör ni det får ni gärna höra av er till mig, då jag sammanställer denna typ av material till en kommande bok.”

Henrik Jönsson, på facebook

Ardalan Shekarabis text: https://www.facebook.com/120333831348039/posts/2498734406841291?sfns=mo

Jens Liljestrans text: https://www.expressen.se/…/vanstern-ar-oformogen-att-ta-kr…/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *