Anna Dahlberg presenterar 6 politiska trender att hålla ögonen på i höst.

Av | september 20, 2019

Anna Dahlberg har idag publicerat en ledarartikel i Expressen om sex politiska trender som är viktiga att hålla ögonen öppna för i höst.
Den första trenden är nu att kommuner gör uppror mot staten. Och den första kommunen som satte sig upp mot staten var Vellinge kommun som införde ett lokalt tiggeriförbud, vilket flera andra kommuner har följt efter med. Och nu står striden om de nyanlända. Sölvesborgs kommun utmanar den så kallade bosättningslagen och vill införa ett stopp för nyanlända till kommunen. Men även Bengtsfors kommun utmanar staten genom att säga nej till fler nyanlända i kommunen. Men det är i det omvända syftet, att tvinga fram en jämnare fördelning över landet. Det S-styrda Eskilstuna utmanar också staten genom att blockera nyanlända utan egen försörjning från att hyra i allmännyttan.

Så statsmakten med JÖK-partierna i spetsen ska nog inte underskatta den politiska kraften i kommunerna som nu öppet sätter sig upp mot dem. Där kommer fler och fler nödrop från kommuner som tvingas till drastiska nedskärningar i välfärden, och de nya slantarna som regeringen pytsat ut i sin budgeten kommer knappast att räcka för att kyla ner den kommunala vreden. Så Löfven och C:o kommer med all säkerhet få det hett om öronen.
Den andra trenden som Anna Dahlberg tar upp är JÖK-ifieringen av Januaripartierna. Hon skriver att det nya partilandskapet har tvingat fram nya samarbeten, men det omvända gäller också: Januarisamarbetet är på god väg att stöpa om partipolitiken. Socialdemokraterna håller så sakteliga på att byta ut sin väljarbas. Partiets gamla väljarbas bland LO-väljare och i klassiskt röda fästen som bruksorter minskar och de vinner mark bland välutbildad medelklass i Stockholm.

Så frågan man nu kan ställa sig är om Socialdemokraterna är ett arbetarparti eller de blivit ett övre medelklassparti för bara Stockholmare?
För när man tänker på deras förda politik så gynnar inte den deras gamla gräsrötter inom LO.kollektivet, och Löfvens flirt med landsbygden är med all sannolikhet ett försök att bromsa den utvecklingen. Men 73-punktsprogrammet drar oundvikligen Socialdemokraterna åt höger i den ekonomiska politiken, och åt ”vänster” längs GAL/TAN-skalan. Det är dock inte bara Socialdemokraterna som förflyttar sig och nog även byter ut sin väljarbas, även Centerpartiet håller på att byta skepnad. Från att under Allianstiden varit ett fränt S-kritiskt liberalt idéparti har de nu krupit tillbaka till den tidigare rollen som stödparti åt Socialdemokraterna. Lööf och Löfven är dagens motsvarighet till Johansson och Persson var på 90-talet.

Och de båda partierna delar ut paket till bönder, skogsägare och landsbygd som aldrig förr. Men vad är de paketen värda egentligen när Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet tar tillbaka det som de andra gett ut, genom att höja diverse skatter och avgifter, genom att höja bränslepriserna så att snart ingen har råd att varken köra bil eller något annat fordon mer än cykel. Anna Dahlberg menar att ett liknande mönster går även att skönja på andra sidan blockgränsen. KD försöker exempelvis tuffa till sin profil för att bättre matcha M och SD.
Den tredje trenden som Anna Dahlberg menar är “normaliseringen” av SD fortsätter. Inför valet 2018 betygade KD-ledaren Ebba Busch Thor att ett samarbete med SD var otänkbart, till och med ”på 20 års sikt”, men mycket har hänt på ett år i synen på Sverigedemokraterna. Den 2 juli åt hon lunch med Jimmie Åkesson och förklarade att det finns ”goda förutsättningar för gemensamt agerande”.

Moderaterna tassar försiktigt och ängsligt efter, de har sonderat hur SD ställer sig till Moderaternas kriminalpolitik. Det betyder att de försäkringar Ulf Kristersson gjorde 2018 om att hålla SD på armlängds avstånd nu är historia. Anna Dahlberg menar att det på sätt och vis goda nyheter för väljarna, för det blir ett slut det oärliga skingrandet om relationen till Sverigedemokraterna och med det visar tydligare vilka politiska alternativ som står på menyn. Men de lustiga är att även SD:s argaste motståndare har bidragit till normaliseringen. I såväl i försvarsberedningen som i migrationskommittén har det beretts plats för SD, detta eftersom det parlamentariska formatet kräver det. När Centern desperat letade efter något att säga om skjutningarna lanserade partiet idén om en ”trygghetsberedning”, det vill säga ett forum där även SD skulle ha ingått.

Men det gick om intet då regeringen istället valde att bjuda in till samtal och utesluta SD från dem. Centerpartiet handlade då reflexmässigt och protesterade mot denna uteslutning och ramlade då så att säga baklänges in i en ny position i frågan om isoleringen av SD. Så numera är det bara de rödgröna partierna som anser att SD ska uteslutas från de blocköverskridande samtal som regeringen emellanåt kallar till. En ganska säker prognos är att denna “normaliseringen” fortsätter under hösten.
Den fjärde trenden är enligt Anna Dahlberg är att vi kommer att få se en höger och vänster på nya sätt, för vad som är höger och vänster i politiken har aldrig varit svårare att besvara än nu. Vänstern har i decennier varnat för att skattesänkningar raserar välfärden och en höger ser samma sak som svaret på de flesta problem.

Men med JÖK-avtalet är denna dramaturgi i mångt och mycket satt ur spel. Den rödgröna regeringen får numera vänsterkritik även från höger. Kristdemokraterna beklagar exempelvis bristen på välfärdssatsningar i budgeten och kallar det ”ett välfärdssvek” att slopa värnskatten i detta läge. De lyfter tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna gärna landsbygdens bekymmer. Så det gäller att hålla utkik på dessa tre partierna när de lägger sina skuggbudgetar senare i höst. Det blir en fingervisare om hur den borgerliga oppositionen tänker positionera sig längs höger-vänster-skalan i förhållande till JÖK-partierna.
Den femte trenden är om eller snarare när Sverigedemokraterna går om Socialdemokraterna i opinionsundersökningarna. För enligt Anna Dahlberg har pessimismen satt sina klor i väljarna denna höst.

Enligt en Demoskopundersökning anser 62 procent att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, inte sedan de började sin mätserie har svartsynen varit så dominerande bland väljarna, inte ens under migrationskrisen var utsikterna så svarta. Anna Dahlberg menar att det är uppenbart att alla spektakulära våldsdåd, skjutningar, sprängningar och personrån mot barn, har börjat tära på tilliten i samhället.
Att det sen ovanpå det, kommer larm från välfärds-Sverige och om hur hårt pressade landsbygdskommunerna är, så är det inte så konstigt att medborgarna ser mörkt på Sveriges situation?
Tidigare höll den goda ekonomin stämningsläget uppe, trots allt. Men nu faller även hushållens ekonomiska förväntningar brant menar Anna Dahlberg, men det gör den inte längre. Och hon menar även att svensk politik kan alltmer betraktas som en kamp mellan optimister och pessimister, där centerpartister dominerar i den förra kategorin och sverigedemokrater i den senare.

Senaste gången pessimismen var så djup rusade Sverigedemokraterna i opinionsmätningarna, och nu visar flera institut nya toppnoteringar för SD den senaste tiden: 20,2 procent i Sifo och 21,4 procent i Demoskop. Det borde också tynga Löfven då de flesta väljarna kommer från Socialdemokraterna, och som nu tappar och nu ligger en bra bit under sitt historiskt usla valresultat. Enligt Demoskops mätning skiljer det nu bara 2,6 procentenheter mellan S och SD.
Så frågan inställer sig om eller som jag vill säga när SD gå om S och bli Sveriges största parti?
Anna Dahlberg menar att det inte är uteslutet och det som avgör det hela enligt henne är om våldsvågen fortsätter och hur handfallen den rödgröna regeringen framstår i väljarnas ögon.

Den sjätte och sista av Anna Dahlbergs trender är omprövningens tid. Ja, omprövningen av politiken vissa partier har fört och som fört landet till ruinens brant. Länge var Folkbladets S-märkta chefredaktör Widar Andersson tillsammans med Sverigedemokraterna ropande röster i öknen. I Socialdemokraternas Europa byggde man inga murar, hette det, i Moderaternas värld hette det öppna era hjärtan. I de Socialdemokratiska leden ifrågasätts den generösa migrationspolitiken numera på bred front, lika så inom Moderaterna. Inom Socialdemokraterna håller nu tankesmedjan Tiden på att utreda en ny migrationspolitik och de pekar i dansk riktning. SSU vill övergå till ett kvotflyktingsystem och kommunalråd som Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna kräver ett asyltak.

Likaså är det inom Moderaterna som avlägsnar sig bit för bit från Reinfeldts migrationspolitik där det inte tycktes fattas pengar eller utrymme för hur många som än ville komma. Det växande interna trycket ligger i partiledningens intresse då det kan användas som påtryckningsmetod mot MP, C och L i migrationskommittén. Att Ardalan Shekarabi gick ut i ett Facebook-inlägg i veckan och krävde ”låga nivåer” på mottagandet framöver är ett tecken i tiden. Han har tidigare släppt testballonger åt regeringen, bland annat om ett nationellt tiggeriförbud. Efter Moderaternas utspelet om ett asyltak måste partiet av trovärdighetsskäl ompröva sin hållning till lågkvalificerad arbetskraftsinvandring, en av de omhuldade alliansreform från 2008. För det finns inget ”stramt” över att låta tidningsbud och köksbiträden från utomeuropeiska länder komma till Sverige och ta med sina anhöriga utan försörjningskrav. Och frågan är inte om, utan när, Moderaterna drar de nödvändiga politiska slutsatserna av det.

Nu återstår bara att fråga om dessa partier kommer att ändra sig ordentligt eller det blir några lama kompromisser?
För en sak den är redan klar och det är att medborgarna i Sverige kommer att straffa dem som inte gör en ordentlig förflyttning i sin politik, både angående den krympande ekonomin, brottsbekämpningen och migrationen. Inget av de traditionella partierna har gjort det som behövs i någon av dessa frågor så om de inte vill tappa än mer förtroende hos allmänheten är det på tiden att de ändrar sin politik.
Men frågan är om de vågar göra det?
Ett parti kommer att ha extra svårt och det är Socialdemokraterna som har en stor del av sina gräsrötter just bland dem som kan få stryk vid en ändrad politik, det vill säga dem som bor i de utsatta områdena där de är mycket starkare än någon annan stans i Sverige. Och en sådan politikomläggning som är totalt nödvändig för landet kan stå dem dyrt i opinionsstödet.

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/6-politiska-trender-att-halla-ogonen-pa-i-host/?fbclid=IwAR10dygHk05tHkbxOUtYfnyRVcEnBez_krNWofc1BoHmAola4sAsI6aZuw0

2 reaktion på “Anna Dahlberg presenterar 6 politiska trender att hålla ögonen på i höst.

 1. Carl den 12

  Anna👸& Göran👑=Det är nästan, så att man kan få tillbaka tro och hopp i ett helt avsaknat land utav kärlek från Rosenbad, inför folket som arbetar, betalar skatt och gör rätt för sig❤
  Precis som vanligt, så är Anna och Göran i toppform och vårat land känns faktiskt aningen tryggare med giganter som ni skrivandes och som så himla grymt bra, lyfter och beskrivet den näst omöjliga situation vi befinner oss i.
  Och ni har båda gjort analys, gett svar och har lösning👍
  Tänk om man kunde säga detsamma om regeringen år 2019, som bara visar hur man kör över oss, som driver runt detta land genom att arbeta och betala skatt👎
  Och varför kan det inte vara sådana som ni, som sitter i riksdagen som har både huvud på skaft och❤för oss svenskar ???
  Men, i mitt yrkesliv så är jag inte så vidare förvånad ang vilka felrekryteringar, man kan se och råka ut för😨.
  Det händer tyvärr alltför ofta, att det är helt fel person på helt fel plats…………………………………………………………….
  Att Sverige är och ser ut som det gör i dag, säger en hel del om vilka personer som styr eller rättare sagt inte kan styra och väljare som tror sig veta vad dom röstar på.
  Har själv röstat helt uppåt väggarna fel genom åren och droppen blev valet år 2014, då jag röstade på Stefan för att jag inte längre stod ut med Fredrik.
  Och se hur det gick ???
  Jag har alltså bidragit till den missär vi ser i dag, delvis för att jag är fostrade och lärd att sossarna är det bästa alternativet för Sverige, så är det och kommer alltid att vara och så förbli ???
  Men, så släppte vi igenom Stefan och hans vänner och så står vi här i dag, helt vilse i pannkakan och undrar hur i HELVETE blev det så här ?????????????????????????????????

  Calle som än en gång önskar göra vågen och hylla alla er vardagshjältar på PS för att ni skriver, levererar och debatterar och vi hade alla varit helt förlorade och helt Lost utan er och det fria ordet, betyder allt och är det enda vi har kvar❤i ett krossat💔moder Swea🇸🇪

  Svara
 2. Anonymus

  Efter regeringsbyte har italienska hamnar öppnats för NGO smuglinsbåtar som lastar ut hundratalls afrikaner i Lampedusa som enlig tysk och fransk samt italiensk önskemål ska delas ut inom EU länder.Serbien och Bosnien är proppful med illegala migranter.Våld kriminaliteten knivskarningar är vardag bland de illegala migranter som försöker nå Väst. Trotts att gränsen är skyddat i Ungern hittar ungerska poliser varenda dag tiåtalls illegala migranter i lastbilar itåkontejner.Följden av våran särkilt Sveriges och Tysklands välkommen politik blev att hundratusentalls är på väg som Svensk media döljer . Smuglare tjenar bra med pengar tack vare svensk välkomspolitik. Sveriges bedolkning kommer att endras före eller senare.En biomassa av blandade folk utan identitet.Möjligtvis ör det vill svenska politiker.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *