Många unga skippar köttet för klimatet

| 21 september, 2019

Ärligt talat, jag blir rädd när jag läser detta. Har frågan om klimatet satt sig så djupt hos människor att man utan att ifrågasätta sväljer hela historien om den globala uppvärmningen, att klimatet delvis ändras som en följd av att människor äter kött?  

Mer än hälften av de unga svenskarna har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull. Men bland de över 50 år väljer de flesta att äta som förr. Det visar en undersökning som SVT beställt från Novus.

Nästan nio av tio svenskar tror att klimatförändringen är orsakad av människan. Men att köttet är en avgörande orsak tror bara var tredje. 

Det här är oerhört. Klimatförändringen orsakad av människan? Man sväljer detta vårdslösa och svepande uttalande med hull och hår, utan att ifrågasätta vare sig sanningshalt eller eventuell bakomliggande agenda. 

Medan en tredjedel av unga mellan 18 och 29 tror att köttproduktionen i “mycket stor omfattning” har orsakat klimatförändringen är det bara 1-2 procent av befolkningen över 50 år som ger samma svar.

Här har vi det igen, klimatförändringen i bestämd form. Någonting som inträffat och återigen är människan underförstått boven. Försåtligt ledande frågor. 

Unga uppger också i högra grad att de redan har tagit steget och minskat på köttet. I åldersgruppen 18-29 år svarar mer än hälften att de har slutat eller äter mindre kött för klimatets skull. Det kan jämföras med var tredje i åldersgruppen 50-79 år.

Jag blir uppriktigt sagt häpen när jag läser detta. Finns det inget ifrågasättande? Det här är unga människor mitt i studierna eller precis klara med dem och ändå har man inte förstått vad man alldeles nyss läst i skolan. 

Klimatforskare (gud vad jag hatar ordet) har beräknat att en hållbar konsumtion för planeten innebär max 300 gram rött kött i veckan. Svenskar äter mer än dubbelt så mycket, i snitt 700 gram rött kött i veckan. Hur har man kommit fram till den siffran? För att komma fram till den måste man 1.) Veta hur mycket kött som är skadligt samt 2.) Hur mycket som äts idag. Och då gäller det inte enbart vad som äts i Sverige. 

Hur mycket påverkar det klimatet om jag lägger på en bit extra skinka på smörgåsen? Kan klimatforskarna svara på det? Eller hur många extra skinkskivor måste jag lägga på innan jorden brinner bort? Hur ska man göra med pizzan man köper? Ska man be pizzabagaren lägga på hälften så mycket skinka? Denne lär nog bli glad i alla fall. Mer bang for the buck. Det här är så långt bort i tok att man får nypa sig i armen för att se om man är vaken. 

Är svenskar beredda att dra ner på köttet till en dag i veckan för klimatets skull? Här ger undersökningen en splittrad bild, där 44 procent är redo att äta max 300 gram i veckan, medan 43 procent svarar att de inte kan tänka sig det.

Man får svar som man frågar. En hypotetiskt ställd fråga startar ett VM i gissning. Nu får man se det här som en fortsättning på den indoktrinering som pågått i åratal. Och den bär uppenbarligen frukt – men tydligen inget kött. 

Jan-Ove Malmgren
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/unga-skippar-kottet-for-klimatet
Bild: SVT

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *