Motala kommun sänker värmen i äldreboende för att minska budgetunderskottet i kommunen

Av | september 24, 2019

Precis som många andra kommuner i Sverige så går Motala med underskott i sin budget och de måste nu spara för att få rätsida på sin ekonomi. I det är inget konstigt, men det sättet som kommunen tänker spara väcker stor ilska inom kommunen och även utanför den. Motala kommun menar nu att de ska spara in pengar genom att slå ihop förvaltningar, de ska inte tillsätta lediga tjänster, anlita färre vikarier och dra in på avlastningsplatser för äldre samt minska köpen av konsulttjänster.

Men kommunen har slagit fast att dessa åtgärden inte kommer att räcka, kommunen behöver spara mer och här kommer de kontroversiella sparkraven. Tekniska servicenämnden som styr över lokaler, måltider och städning har ett sparkrav på fem miljoner i år och för att spara måste de ta till bistra och kontroversiella åtgärder. En åtgärd som väckt mycket ilska i kommunen är att tekniska servicenämnden bestämt att sänka värmen i alla kommunens lokaler, däribland äldreboenden. De ska sänka temperaturen från 23 ner till 20 grader.

När detta kom ut så exploderade ilskan på sociala medier, och inte blev det bättre när kommunalrådet sade att de äldre kan ta på sig en filt för att hålla sig varma. Både personal och anhöriga till äldre har uttryckt oro för hur de äldre ska drabbas. De som sitter stilla. Men förvaltningschefen menar att det ska räcka med miniminormen på 20 grader som man kan begära i en bostad. Kommunen har på försök sänkt värmen i fyra av kommunens fastigheter till 20 grader. Däribland kommunhuset, men det har inte fallit så väl ut då där är många i personalen som tycker det är för kallt på vintern.

Frågan behandlades för någon dag sen av politikerna som gav den grönt ljus, så när värmen slås på nu i höst kommer temperaturen vara lägre än tidigare. Kommunens politiker beslutade även att sparkraven skulle gälla verksamheter i omsorgen där personalen av hygienskäl är tvungna att arbeta i kortärmade kläder. Detta har ytterligare rört upp känslor bland personalen. Men för döva öron från politikernas sida som menar att de är tvungna att spara för att få rätsida på kommunens ekonomi.

Men tyvärr är det inte bara på värmen som det ska sparas in på för de äldre, kommunen planerar också att dra in på deras varma kvällsmat som tillagas i kommunens storkök och ersätta den med mat i lådor som kan värmas i mikrovågsugn. Detta för att spara in på transportkostnader. Även detta har rört upp starka känslor bland kommuninnevånarna och bland andra Svenska medborgare men som verksamhetschefen menar att det provats på andra håll och fallit ganska väl ut där.

Kommunens tjänstemän och politiker har även tankar på andra åtgärder som att se över skolbarnens matsedlar, slopad frukost på fritids samt att låts gymnasieeleverna betala en del av sina måltider.
Alla dessa sparkrav har som sagt inte fallit väl ut bland de om arbetar, de boende eller hos allmänheten som menar att det är fruktansvärt och att det mesta kommer att drabba de äldre.
Och man kan ju fråga sig hur de på äldreboendena kommer att känna sig i vinter när de som arbetar på kommunhuset tycker det var kallt när de på prov sänkte värmen?

Man ställer sig nu frågande till om dessa politiker och tjänstemän har tänkt över hur det kommer att drabba de äldre?
Jag frågar mig också om de har någon äldre eller sjuk släkting som bor på något av de boendena, eller de inte är personligt berörda av det de själva beslutat?
En som är glad att han inte bor på något av de boendena i Motala kommun är Hans Adolfsson 87 år som säger: ”Det är inte bara att sänka värmen. Vi gamla behöver ordentlig värme.”

Han menar också att de äldre som betalt skatt och bidragit till samhället borde vara prioriterade, och han säger: ”Jag har knappt haft en sjukdag under mina 43 år som arbetare.”
Han gillar inte heller att kommunen drar in de varma kvällsmålen, och han säger: ”Det är inte bra, de gamla ska ha varm mat.”
En annan som också är kritisk är Pia Höög som menar att Motalas ekonomi misskötts under många år. De borde dragit i bromsen tidigare.
Hon säger: ”Som det ser ut nu set jag hellre att skatten höjs med en krona än att de drar ner värmen för de äldre.”

Även inom vissa politiska partier är det stort motstånd mot nerdragningarna. Och de menar att ”det är att gå långt över gränsen” att dra ner värmen för de äldre.
Vänsterpartiet menar att politikerna själva ska ta ansvar, att de ska sänka sina arvoden. Men när detta föreslogs i kommunfullmäktige så ville inget annat parti diskutera detta. Enligt V så verkar det vara en fredad zon. Rebecca Roxvret V menar att ska det vändas på varenda krona bör det gälla oss politiker också. Och det kan man inget annat än hålla med om även om man inte håller med deras politiska ståndpunkter.

https://www.aftonbladet.se/a/Wb3pjg
https://www.aftonbladet.se/a/JoMRl4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *