Mats Knutson om Centerpartiets partistämma: ”Som ett väckelsemöte med Annie Lööf som översteprästinna”

Av | september 29, 2019

Mats Knutson skrev i sin krönika den 27 september om Centerpartiets partistämma i Karlstad. Han skrev att det inte hördes någon kritik mot regeringsuppgörelsen med Socialdemokraterna, tvärtom det var som ett väckelsemöte med Annie Lööf som översteprästinna. De hyllar sig själva och Annie Lööf för att på detta sätt ha stoppat Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Och partiledningen gör allt för att sälja in uppgörelsen som en stor framgång för det egna partiet till de redan troende. Allt detta med partiledaren Annie Lööf hållande i taktpinnen.

För Annie Lööf har på några år skaffat sig en utomordentligt stark ställning i sitt parti, dit hon pekar, dit går partiet, ingen tycks ifrågasätta hennes vägval. Detta trots att det bara för några få år sen skulle ha varit en omöjlighet, något helt otänkbart. Alla som Knutson träffade på partistämman var rörande överens om att Centerpartiet gjorde helt rätt som idkade dödgrävare åt Alliansen för att i stället ge Socialdemokraterna sitt stöd i statsministerfrågan, och det som var avgörande var att Löfven svalde Centerpartiets 73-punktsprogram för makten framför allt.

Men en konsekvens för Centerpartiet är att retoriken har fått anpassats till det nya valet av partner. Kritiken mot Socialdemokraterna är kraftigt nedtonad, den har i det närmaste försvunnit. och när Annie Lööf talade i sitt inledningstal på partistämman så var det istället de gamla allianskollegerna som beskyllda för Sverigedemokraternas framgångar, och de fick sig en skrapa för att de hoppade av regeringssamtalen om gängkriminaliteten. För i översteprästinnans värld är det SD som är djävulen och det är nog hon själv eller möjligen Löfven som är gudmoder/fader/ själv.

Men detta väckelsemöte är inte bara ljust och skimrande för ombuden, där är något som gnager hos dem som hos många sekters sektmedlemmar, visst tycks alla vara överens om att det var rätt av partiet att välja denna väg. Men under ytan finns en gnagande oro, en oro om vad det här samarbetet på sikt kan leda till för Centerpartiet. Har de valt rätt väg att gå eller har de valt fel väg, har de valt den smala rättfärdighetens väg eller har de valt den breda vägen mot fördärvet. För partiet har gett sig ut i okänd terräng och ingen vet riktigt var denna resa slutar. Även om de kortsiktigt vunnit framgångar är det inget som säger att väljarna kommer att belöna partiet för detta.

För att samarbeta med en S-ledd regering kan vara vanskligt för ett utpräglat liberalt parti med i huvudsak borgerliga väljare, det finns en risk att att partiet på några års sikt tappar både väljarstöd och förtroende bland sina potentiella väljare. Men på denna partistämma finns inget intresse av att diskutera dessa långsiktiga utmaningar för partiet, nu är det viktigare att konsolidera partiet bakom huvuduppgiften, att fullfölja samarbetet med den S-ledda regeringen. Och strategin är att försöka pressa Socialdemokraterna till nya politiska eftergifter. Och många av dessa politiska eftergifter lär bli svårsmälta för Socialdemokraterna.

Vad kommer Löfven och Socialdemokraterna säga om att helt skrota dagens turordningsregler baserade på anställningstid, om att fackets möjlighet att vidta stridsåtgärder mot små företag begränsas och att sänka skatten på jobb och företagande. Kommer Löfven och den socialdemokratiska ledningen att gå med på dessa eftergifter lär de både få LO och facken emot sig, och det är nog något som de vill undvika med tanke på att diskussion om värnskatten tagit ny fart sedan detta förslaget presenterades för en vecka sedan. Frågan är hur medgörliga Socialdemokraterna blir i nästa förhandling.

Kommer de att fortsätta lägga sig platt för att få behålla makten eller kommer de att säga nog är nog?
För inom Socialdemokraterna går en växande intern opinion mot att driva igenom en politik går på tvärs mot vad partiet lovade i valrörelsen. Och med en fortsätter väljarflykten från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna så lär partiets tjänstvillighet att gå Centerpartiet till mötes minska ytterligare. Så trots väckelsemötets halleluja-stämningen så blir slutsatsen att samarbetet med Socialdemokraterna nu kommer att gå in i en betydligt svårare fas där det inte är lika självklart att Annie Lööf får igenom sina hjärtefrågor.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-som-ett-vackelsemote-med-annie-loof-som-oversteprast?fbclid=IwAR185sH6jU20uDljRpBDp21ctm4IbrsuYH9M9NEvj44veyZ6Tel9Ucy1jxc

2 reaktion på “Mats Knutson om Centerpartiets partistämma: ”Som ett väckelsemöte med Annie Lööf som översteprästinna”

 1. Anders

  Helt otroligt att detta löjets skimmer får fortsätta! Jag tyckte innan att Annie var en ledare att lita på . .

  Svara
 2. Göran Åhlander

  Varför skall inte centern fröjdas åt att få igenom sina förslag? Det är inte många som vet vad som sker i framtiden.

  Göran Åhlander

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *