Annie Lööf och hennes politiska dubbelspel

Av | september 30, 2019

Politikens dubbelspel

Annie Lööf som politiker börjar mejslas fram nu. Igår tog hon avstånd från sin egen partistämma om att förbjuda religiös omskärelse av pojkar. Idag avslöjar Expressen att hon 2007 själv la fram en motion om detsamma där hon likställde hon omskärelse vid könsstympning. https://www.expressen.se/nyheter/annie-loofs-dubbelspel-om-religios-omskarelse-/?fbclid=IwAR3sPIXe835IFE481jipoSKqcfJLw_l40PsFe0Y42SoEsAVV6AJrzQphZxM

Jaha, tänker Annie Lööf som bara låter meddela att hon ändrat uppfattning sedan 2007. Så enkelt det är att vara politiker, tänker jag. 

Visst får man ändra åsikt som politiker, men att vända partistämman ryggen, det är faktiskt en helt annan femma. En annan femma var Annie Lööfs löfte under valrörelsen: “Rösta för nytt ledarskap”. Det löftet bröt hon med buller och bong. Nu kallar Lööf det för att “Alliansen bara har tagit paus”. Det var samma jaha, som det är nu. 

Vi lever i en tid som ställer stora krav på omdöme, kunskap och ledarskap, inte minst för att det måste finnas tillit och förtroende. Svensk politik tycks gå en annan väg. Det finns oroväckande tecken på att för politiker som Annie Lööf och Stefan Löfven handlar de bara om makten. Hur fort byter man egentligen en åsikt?

JÖK bildades därför att Stefan Löfven och Annie Lööf ville ta ansvar och förstod att de måste kompromissa. Det var i alla fall budskapet de sände ut till väljarna. Jag undrar vad som hade hänt om de hade varit ärliga och istället sagt att den verkliga orsaken var deras maktlystnad? 

Maktlystnad bör aldrig uppmuntras, ändå gör man det. Att säga att JÖK liksom tidigare ohederliga Allians, är att ta ansvar är att vrida på verkligheten. Centerpartiet fick igenom sitt nyliberala partiprogram, Stefan Löfven fick statsministerposten och folket offrades. 

Bristen av kött, blod och tårar, riktiga människor som har ett starkt patos och en övertygelse som politiker har lämnat det öppet för en slags politiskt kultur där spelet om kampen om makten är viktigast. 

Jag tror verkligen att vi behöver politiker som är principfasta och som inte så lätt byter fot eller ruckar på sin åsikt. För som politiker håller på idag får man intrycket att för dem handlar allt om makten. Väljarna är deras boskap och samhällets problem sekundärt. Tänk efter, i vilken utsträckning påverkas Stefan Löfven och Annie Lööf av att de byter for eller av de politiska beslut de driver igenom? 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *