Regeringssamarbetet skakas om efter Sabuni’s utspel om höghastighetstågen

Av | oktober 2, 2019

Samarbetet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har nu sin första allvarliga kris. Det efter Nyamko Sabunis utspel där hon i princip dödförklarar höghastighetstågssatsningen utan Moderaternas medverkan. För MP var höghastighetstågen ett av partiets viktigaste krav i regeringsförhandlingarna, och i JÖK-avtalet står det uttryckligen att stambanorna ”ska färdigställas”. Och det var också något som också Löfven återupprepade under regeringsförklaringen för några veckor sen.

Men Sabuni krävde i en stor intervju förra veckan i Dagens Industri att Moderaterna är med på uppgörelsen om stambanorna.
Sabuni sade till DI: ”Ska vi hitta en finansieringsmodell så måste Moderaterna vara med.”
Men det är dock något som M-ledningen säger bestämt nej till.
Sabuni underkänner också själva motiveringen till höghastighetsjärnvägen.
Hon sade: ”Om klimatfrågan är akut så är inte det här rött lösning. Det kommer snarare öka utsläppen.”

Detta utspelet skapar nu stor irritation inom både Centern och Miljöpartiet, snabbtågsfrågan skakar om JÖK-samarbetet. Enligt Expressens källor kräver nu MP att Sabuni backar. Annars hotas hela samarbetet.
En hög MP-företrädare säger: “För oss var det en väldigt viktig del av januariavtalet att alla partierna stod bakom höghastighetsbanorna. Och den punkten i avtalet är glasklar. Det står rakt ut att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas.”

Miljöpartiet har än så länge inte öppet kommenterat frågan, men Expressens källan säger: “Det finns inget som helst utrymme för L att dra tillbaka sitt stöd för nya stambanor om man vill behålla samarbetet. Sabuni måste backa. För att ge Moderaterna vetorätt över snabbtågen är uteslutet.”
Socialdemokraterna försöker nu tona ner dramatiken i Sabunis utspel.
Trots att Tomas Eneroth i grunden har samma uppfattning som MP så säger säger han: “Jag har för avsikt att bjuda in Moderaterna och tycker det vore bra med en bred uppslutning bakom ett av de största industriella projekten någonsin. Jag tolkar det som att det har varit utgångspunkten för Liberalerna också. Men man kan inte kräva att något annat parti ska vara med.”

Nyamko Sabuni står fast vid sitt ställningstagande enligt hennes pressekreterare, och hävdar också till skillnad från Miljöpartiet att det finns stöd för Liberalernas linje i januariavtalet. Partiet hänvisar till följande formulering i avtalet: ”Den breda finansieringsdiskussionen mellan sju riksdagspartier ska återupptas och utgöra utgångspunkten för det fortsatta arbetet med projektet.” Men MP håller fast i att Liberalerna måste backa och om de inte gör det kommer det att få ”mycket stora” konsekvenser, och ytterst hotar en regeringskris.

Inom kort ska samtal också inledas mellan sju av riksdagens partier, som vanligt (i sann demokratisk anda enligt regeringen och dess stödpartier) så utestängs Sverigedemokraterna från att diskutera finansieringen av stambanorna.
Men Moderaterna har redan gjort klart att partiet inte ens tänker dyka upp till dessa samtal enligt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson som även säger: “Jag ser ingen anledning att gå till samtal när vi har bestämt oss. Vi säger nej till de här höghastighetsbanorna.”

Allt detta prat har i grunden alltså att göra med olika tolkningar av skrivningarna i JÖK-avtalet. Och olika tolkningsfrågor är i och för sig inget nytt i avtalsfrågor, men vad som gör detta uppblossande grälet extra känsligt är att både MP och L är hårt pressade av svaga opinionssiffror. Och det gör att insatserna och tonläget är extra högt. Men enligt Expressens skribent så är det föga troligt att MP skulle backa i sin egen profilfråga i dagsläget. Det skulle göra att de tappade ansiktet och sin prestige i frågan totalt.

Så frågan man nu kan ställa sig är om Liberalerna kommer att lämna JÖK:en och utlysa en regeringskris eller de kommer att svälja förtreten och rätta in sig i den socialliberala partifåran och fortsätta samarbetet?
För lämnar de inte samarbetet är risken stor att de förlorar det lilla stöd de har kvar bland Sveriges befolkning i och med Sabunis ställningstagande. Lämnar de JÖK-avtalet så finns en riska att de också förlorar stöd från dem som tycker detta samarbete är bra för Sverige. Så man kan säga att hur än Liberalerna vänder sig så har deras partiledare nu gjort att de kommer att förlora stöd, frågan är bara hur mycket och om de kan se att de har en chans att återhämta detta innan nästa val.

https://www.expressen.se/nyheter/sabunis-utspel-skakar-om-samarbetet-med-regeringen/?fbclid=IwAR3LhMjDcIlBIjF-ni1UeSvYixEPhhCqLAfjWwvxESZFmvheJLtE0eYmrXg

3 reaktion på “Regeringssamarbetet skakas om efter Sabuni’s utspel om höghastighetstågen

  1. Peter Kostin

    Ett snabbtåg skulle ge en fjärdedel av Sverige möjlighet att ta sig fort mellan Stockholm – Göteborg. Men alla vi andra tre fjärdedelar får vara med och betala men har fortfarande en järnväg som inte erbjuder något vettigt alternativ till flyg och bil. Varför inte använda pengarna på ett klimatsmart sätt och ge hela Sverige möjlighet att välja tåg till sitt resande.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *