2863: Konstnyheter

Av | oktober 3, 2019

Besökare på utställningen Entartete Kunst i München 1937. Foto: SZ Photo/TT

Niklas Rådström förfasas över Nacka Kommuns konstsyn (DN). Det kan man lugnt hålla med om även om jag tycker att hans paralleller till Entartete Kunst går lite vilse. Kommunen vill ge konsten en ny skepnad i vilken skall ingå ”mästerligt, visdom, klokskap, för det goda samhället, folkligt, en del av allt där det händer, lagligt, efterfrågat, målningar, grupper, inkluderande, ’Vi är alla ett’, samskapande, medskapande, respekt, tillit, fredligt, mjukt”.

Det är en pk-bekännelse med tillägget att publiken inte skall oroas utan det skall visas sådant som inte skänker obehag åt någon. Ett lika ärlig som eländig deklaration.

Det är tämligen lätt att bli antisemit och dagens kandidat är Walid Raad, en välkänd internationell konstnär som skulle ha fått staden Aachens konstpris om inte han hade visat sitt stöd till en palestinsk organisation som driver bojkott mot Israel. Organisationen är klassad som antisemitisk i Tyskland. Hur det än ligger till med det rimliga eller orimliga i denna historia är det den ledande rubriken i dagens konstvärld. (artnews)

Sådana nyheter som dessa är typiska för dagens konst. Konsten som sådan väcker inga sensationer utan det blir kringhändelser som utgör uppmärksamheten.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *