Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna jämstora i Demoskops oktobermätning

Av | oktober 3, 2019

Det är oerhört jämt mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i Demoskops oktobermätning. Allt ligger inom felmarginalen och där är inget parti som kan säga sig vara störst. Socialdemokraterna fick i mätningen 23,1 procent och det är en nedgång sedan förra mätningen på 0,9 procent, men det är en nedgång sedan valet 2018 på 5,2 procent. Och tappet sedan juni månad är på inte mindre ön 4 procent.

Sverigedemokraterna ökar i samma mätning med 1,5 procent och får nu 22,9 procent. Vilket är det högsta noteringen SD någonsin fått i en Demoskopmätning. Och Sverigedemokraterna är det enda av riksdagens partier som har en statistisk säkerställd ökning sedan valet 2018. Den ligger på 5,4 procent.
Enligt opinionschefen på Demoskop Peter Santesson så är det ett resultat som sticker ut. Han säger också att väljarrörelserna är tämligen tydliga. Det är ökade väljarförluster till SD som är huvudorsakerna till S nedgång.

Däremot ser det värre ut för flera av de andra riksdagspartiernas opinionssiffror. Sämst ligger Liberalerna till som
I ännu en mätning ligger under riksdagsspärren, de får i denna mätningen 3,9 procent, och någon Sabunieffekt har de inte sett till. Liberalernas tapp sedan 2018 är på inte mindre än 1,6 procent och Demoskop ser ingen ljusning för det partiet. Detta trots att Sabuni och Liberalerna allt mer tagit avstånd från S och delar av JÖK-avtalet, vilket också har skapat spänningar gentemot det andra borgerliga stödpartiet Centern.

Så frågan återstår om hur länge JÖK-avtalet håller innan regeringssamarbetet spricker sönder. För Liberalerna lämnade regeringssamtalen om gängbrottsligheten, de har också gjort klart att snabbtågsatsningen inte blir av utan att M är med om överenskommelsen. Enligt Expressen har partiet också inlett en process om att lämna samarbetet med S för att närma sig Moderaterna. Detta är dock något som Sabuni och den övriga i partiledningen förnekar.

För de övriga partierna är förändringarna små och inte statistiskt säkerställda.
Men enligt mig är där en hel del strömningar som tyder på att konservatismen är på framsteg och liberalismen är på tillbakagång i Sverige.
Här under följer partiernas opinionssiffror med förändringarna sedan förra mätningen inom parentes:

S: 23,1% (-0,9%)
V: 8,6% (-0,2%)
MP: 5,0% (+0,1%)
M: 19,5% (+0,1%)
L: 3,9% (-0,7%)
KD: 6,6% (+0,1%)
C: 8,3% (-0,1%)
SD: 22,9% (1,5%)

https://www.expressen.se/nyheter/historisk-matning-s-och-sd-jamnstora-for-forsta-gangen/

En reaktion på “Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna jämstora i Demoskops oktobermätning

  1. Ulf

    Under över alla under ! 👌🏼👌🏼 Kan det verkligen vara så att fler som röstat på S börjar se genom de röda dimmorna och inser vad som hänt med ett tidigare välmående land. Vi får onekligen hoppas på att så är fallet och nångång måste väl folk vakna upp ur sin passivitet.Ett land som har en S,V,Mp,C,L regering är sannerligen ett förlorat land.Det måste till en grundläggande omläggning av politiken i Sverige så människor återfår framtidstro och trygghet.Försämra för de äldre för att kunna ta hit fler bidragstagare som aldrig kommer att arbeta är ju Löfvens recept ,då blir Sverige ännu bättre enligt honom!!! Måste säga det igen ” ännu bättre ” .Fullkomligt obegriplig politik men så blir det när man fastnat i den rödgröna gyttjan och sitter där med två svikarpartier samt miljötokar påhejade av svt och blinda vänster tyckare.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *