Göran Greider ändrar sin hållning i flyktingdebatten och vill nu strama åt migrationspolitiken ”för överskådlig tid”

Av | oktober 8, 2019

Som nog de flesta har hört är Göran Greider en stark röst inom Socialdemokraterna och han för fram sin linje för socialdemokratisk politik med en frenesi som nog många andra avundas honom. Men han kommer inte alltid så bra överens med andra debattörer i partiet. Greider själv tillhör vänsterflygeln i partiet och de som debatterar för högersidan i partiet hålls inte alltid så högt av just Greider. Och inget har väl förändrats i hans ledarartikel i Arbetarbladet då han går till frän attack mot dem som han kallar ”högersossar”. Sådana som Stig-Björn Ljunggren och Widar Andersson för den ton de sedan länge försökt försökt sätta enligt Greider.

Istället hyllar Greider redaktör för den socialdemokratiska tidskriften Tiden Payam Moula för att han är ”radikal” i ekonomiska frågor samtidigt som han förordar ett lägre flyktingmottagande.
Greider menar i sin ledartext att Payam Moula till och med lyckades inkalla Karl Marx som på sin tid varnade för att inflödet till de brittiska öarna av fattiga irländska arbetare i en av sina artiklar i Tiden. Detta medan andra debattörer som till exempel Aftonbladets Anders Lindberg helst inte alls vill tala om frågan, med det märkliga argumentet att partiet borde tala om annat viktigare.

Men Greider har kommit till insikt långt om länge att S inte kommer undan att diskutera frågan om öppna eller stängda gränser. För Greiders del har han kommit fram till att Sverige måste permanenta flyktingpolitik för överskådlig tid, att Sverige måste permanenta den politik Sverige haft sedan 2015. Men han skriver också att de som valde just Sverige för vår tidigare väldigt generösa flyktingpolitik borde ges en allmän flyktingamnesti. Men efter detta måste den mer restriktiva linjen gälla.
Men vad är det som gjort att Göran Greider ändrat sin åsikt så radikalt som han gjort?
Kan det vara så att han insett det råder segregation i landet?

Eller är det så att han märkt att dem han en gång tillsammans med Löfven och övriga ledande Sossar försvarade och ljög om att vara högutbildade inte var så högutbildade som det påstods och att de nu kostar en massa pengar i försörjningsstöd?
Dem som enligt dessa Sossar skulle vara Sveriges räddning.
Eller kan det vara så att han vaknat upp och insett att gängkriminaliteten har ett samband med segregation här i landet och att den växer med den ohämmade migrationen?
Greider avslutar sin ledartext i Arbetarbladet med att migrationspolitiken måste diskuteras, men det måste för socialdemokratins del alltid ske i ljuset av fördelningspolitiken.

Om Socialdemokratin och vänstern inte orkar eller vill diskutera om denna fråga så kommer den att bli slutet för Socialdemokratin. Får enligt Greider är det en av de allra viktigaste frågorna partiet har att ta upp och de är tvungna till att ta upp den om inte partiet ska förlora än mer än vad de redan gjort.
Men jag frågar mig i mitt sinne om Socialdemokraterna någon son kommer att kunna diskutera denna fråga och komma till en hållbar ståndpunkt i den?
För med tanke på att partiets medlemmar spänner över ett så stort område, allt från helt öppna gränser till helt stängda gränser och där endast ett fåtal kvotflyktingar ska få komma så betvivlar jag att de klarar av denna diskussion.

https://www.arbetarbladet.se/artikel/goran-greider-sa-har-bor-s-tala-om-flyktingpolitiken-1
https://nyheteridag.se/greider-vander-vill-ha-stram-migrationspolitik-for-overskadlig-tid/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *