Tiggerifrågan – finns det något parti som ärligt vill lösa tiggeriet?

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud, KD vill istället att kommunerna, via den lokala ordningsstadgan ska kunna (fortsätta) förbjuda tiggeriet på särskilda platser.

Och visst kan man göra så, ett tag i alla fall. Men om kommuner ska reglera det här så kommer tiggeriet bara att flytta från kommun till kommun.

Problemet finns i tiggarnas hemländer. Det är där arbetslösheten, fattigdomen och diskrimineringen råder. De problemen borde kunna lösas på plats kan man tycka. Men att sätta press på hemländerna har ju inte fungerat. Vi kan idag konstatera att efter mer än ett decennium efter Rumäniens och Bulgariens EU-inträde, och därmed mångmiljardbidrag i riktade insatser, har situationen inte förbättrats. Så hur bryter man den här den onda cirkeln?

Tiggarnas situation är på så många sätt inte värdigt, det håller nog de flesta med om. Samtidigt växer problem. Att som KD skjuta över ansvaret på kommunerna är att dra sig undan ett viktigt samhällsproblem.

Vad man glömmer bort i debatten om tiggeriet är kriminaliteten som är kopplad till tiggeriet och som alltjämt får fortgå. Om Sverige på vissa håll accepterar tiggeriet förflyttas endast problemen. Dessa kommuner kommer tvingas ta ett oöverstigligt ansvar med fattigdomen och misären som följer med tiggandet. Tiggeriet i sig löser inte heller de utsattas problem. Långsiktigt är det mer skadligt att befästa utsatthet genom att lägga några kronor i en mugg. Tiggeriet är dessutom ofta organiserat och den som tigger får sällan behålla insamlade pengar. När vi talar om social utsatthet förstärker snarare tiggeriet de sociala problemen som uppstår i och med det.

KD säger också att om “det handlar om människohandel eller att människor utnyttjas på ett eller annat sätt, så som vi har sett hemska rapporteringar om, så är det klart att det är ett nationellt ansvar, genom polis och så vidare. Men ska verkligen Sveriges blygsamma polisresurser användas för att påverka en global fattigdom?

Som sagt, finns det verkligen en ärlig vilja i att lösa tiggeriet? Som det är nu bollas frågan fram och tillbaka samtidigt som vi ser vissa kommuner införa ett lokalt tiggeriförbud. Jag undrar i vilken/vilka kommuner tiggarna tillsist kommer hamna, och vad som kommer hända med de kommunerna den dagen då tiggarna fördubblats eller tredubblats?


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

2 reaktion på “Tiggerifrågan – finns det något parti som ärligt vill lösa tiggeriet?

 1. Jan

  Nej, de vågar inte. Åtminstone inte på nationell nivå. Det beror på att det finns ett starkt stöd för tiggarna bland stora delar av befolkningen. Företrädesvis bland regeringspartierna. Politiker är rädda att stöta bort väljare. Det nationella beslutet kommer först när en väsentlig del av Sveriges kommuner infört förbud. Då är det riskfritt. Kommunerna måste gå före. Precis som i asylfrågan. Det kommer att vara SD- och moderatkommuner som går i täten.

  Svara
 2. K-J

  Det är besynnerligt att inte det fullkomligt självklara diskuteras.

  Tvångsutvisning av de som det berör på grunder att de har befunnit sig för länge i Sverige utan att uppfylla kraven på anställning. (Man får endast befinna sig i landet 3 månader annars). Det regelverket finns redan och har kunnat tas till hela tiden.

  Inför ett riktat förbud som kriminaliserar att andra länders medborgare försörjer sig genom tiggeri i Sverige.
  I straffsatsen bör ingå ett förbud att återvända till Sverige under en period (Ta DNA och fingeravtryck).

  I en övergångsperiod kan det vara rimligt att skicka tillbaka folk med några tusen på fickan i stödinsats, men då detta kan förvandlas till ett incitament bör det inte gälla nya lycksökare och bör i så fall tas bort relativt fort igen.

  Typ så

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *