Tino Sanandaji: Vi kan ju knappast låsa in ett stackars barn som samhället tvingat råna…

Nyligen visade Brås att utsatthet för personrån ökar och slagit nytt rekord. Expressen beskriver “förnedringsligan” som specialiserar sig på att inte bara råna och slå offer utan filma när de tvingas kyssa ledarens fötter.

Ni kan trösta er med att polisen gripit ledaren – flera gånger – men varje gång släppt honom till socialen så han snart är tillbaks på gatan och ger sig på nya offer. Vi kan ju knappast låsa in ett stackars barn som samhället tvingat råna på grund av socioekonomiska faktorer och brist på fritidsgårdar.

”Niclas Pernhede, 20, tvingas ner på knä. Alla myndigheter har misslyckats med att stoppa den unga rånaren som står framför honom. Den 17-åriga ledaren i ett rångäng har släppts fri trots flera tidigare rån – och genast fortsatt med nya misstänkta brott. Nu står han under socialtjänstens ansvar, när han enligt misstankarna slår sönder Niclas och tvingar honom att kyssa hans bara fötter.

17-åringen, utpekad ledarfigur, tar av sig skorna och tvingar honom att kyssa hans fötter medan han filmer. Sedan sparkar han Niclas rakt i ansiktet, och en skoningslöst brutal misshandel tar vid. Vad Niclas inte vet, när han lämnas förvirrad och blodig på gatan, är att rånaren han just mött står under socialtjänstens ansvar och nyligen, trots flera tidigare rån, släppts på fri fot…

I stället flyttas ansvaret över till socialtjänsten och det familjehem där han placeras. Den unge mannen har dock en historik av att rymma från sina boenden…

Färsk statistik som under torsdagen presenterades för polisledningen i Göteborg visar en kraftig ökning av rån mot privatpersoner under de senaste fem åren…2019, fram till september, har redan 713 rån anmälts.Det handlar troligen inte om ökad anmälningsbenägenhet eller liknande utan detta är en riktig ökning, säger kommissarien och analytikern Thomas Pettersson, som tagit fram siffrorna.

Niclas Pernhede är förundrad. Han har just nu i dagarna, två månader efter händelsen, börjat kunna andas ”någorlunda normalt” genom sin sönderslagna näsa. – Jag undrar bara varför de släpptes?”

Ja, varför? Om ni tvingas ned på knä och med blod i munnen kysser fötter och frågar varför rånaren inte är inlåst kan ni trösta er med att en liten grupp insnöade 68-kriminologer som inte följer modern forskning tror att det är bäst sätt att förhindra brott.

Tino Sanandaji, på Facebook

Läs i GT…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *