234 av Sveriges 293 (80 procent) kommuner kommer att gå med underskott 2020-2035+

Av | oktober 22, 2019

Vi har tagit upp detta tidigare men det förtjänar att tas upp igen. Som alla förstår går det käpprätt åt skogen. 80 procent av Sveriges kommuner kommer att gå med ett löpande underskott fram till minst 2035. Jag har svårt att se att kommuninvånarna gör vågen när de får reda på hur mycket skatten kommer att öka i respektive kommun. En skatt som inte på något sätt kommer att komma dem till godo. 

I en ny rapport från SKL (Sveriges kommuner och Landsting) konstateras att ett 90-tal av landets 293 kommuner går back under 2019. Nästa år blir värre. Då blir ekonomin ännu kärvare, enligt 80 procent av ekonomicheferna i SKL:s enkät. Ett 20-tal kommuner planerar redan för att höja skatten 2020.

Orsaken är att antalet barn och gamla ökar snabbare än de som är i arbetsför ålder. Dessutom slår lågkonjunkturen till nästa år. Bortförklaringarna haglar som spön i backen. Detta har förstås ingenting med ålder att göra. Hade det varit så hade 293 av 293 kommuner haft problem. 

Störst är problemen inom äldreboenden, hemtjänst, ekonomiskt bistånd samt individ- och familjeomsorg. Man tar faktiskt upp ekonomiskt bistånd som är en skönskrivning av att ökad invandring kostar pengar. 

Det viktigaste skälet till kommunernas ekonomiska problem hänger samman med förändringen av befolkningens sammansättning, som minskar kommunernas intäkter, höjer kostnaderna och gör det svårare att få tag i arbetskraft till äldreomsorg och skolor. Även här snuddar man vid huvudproblemet. Nästan lite vågat. Eller så är kommunen hjärtligt trötta på att få betala notan för beslut som tagits av riksdagen. . 

2026 kommer det att saknas 90 miljarder kronor i kommunerna och regionerna, om de ska ge samma välfärd som i dag, enligt en tidigare beräkning av Finansdepartementet. Kommuninvånarna får ställa in sig på att leva snålt helt enkelt. 

Men inte förrän 2037 är andelen riktigt gamla lägre igen. Återigen skyller man på pensionärerna som har jobbat 40-50 år för att dra in pengar så att politikerna, som nu sparkar undan på dem, ska kunna höja sina löner. Som extra lök på laxen får de som i gått i pension finansiera invandringen i respektive kommun. 

– Vi ser en situation som kommer att hålla i sig fram till åtminstone mitten av 2030-talet, säger Annika Wallenskog, ekonomichef på SKL. Jag undrar hur många gånger hennes lön hinner höjas under den tiden? 

Varför går ekonomin trögt i kommunerna? Så här beskrev SVT nyheter situationen tidigare i år:

De unga försvinner från vissa kommuner, i andra har de svårt att hitta bostad eftersom så många flyttar dit. “Alla kommuner tampas med hur en åldrande befolkning ska kunna försörjas.” Och kanske särskilt när hela världsekonomin bromsar in. 

Återigen: “Alla kommuner tampas med hur en åldrande befolkning ska kunna försörjas.” 

Jag tror jag slutar här för jag tyar inte mer. 

Jan-Ove Malmgren

Bild: SKL (en något hånfull sådan)


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *