Tino Sanandaji: Ingen bör lita på vad SR/SVT säger om ”forskning”…

SVT i valduell—Steget Efter: https://twitter.com/stegetefter/status/1038486728485601280?s=21—

Slået op af I allmänhetens tjänst – granskning av public serviceLørdag den 8. september 2018

I söndagens partiledarintervju anklagade M av SVT för att sakna stöd för sina skattesänkningar i ett kritiserat inslag.

Tittare är av naturliga skäl värnlösa mot detaljpåståenden om forskning, vilket gör det lätt för media att vinkla. SVT/SR har satt i system att utöva valpåverkan med inslag som varierar från osaklig till ren ljugande, en tendens som bara förvärrats. Det om skatt var inte värsta exempel, men likväl ensidigt.

• Svenska jobbskatteavdraget är svår att utvärdera då det skedde samtidigt som andra reformer och saknar jämförelsegrupp. Moderaternas argument baseras därför på en litteratur med tiotals studier om skatt, vilket SVT aldrig nämner. Inslaget nämner t.ex. inte M delvis baserar sitt argument på en utvärdering av Finansdepartementet (proposition 2011/12:100).

Det finns dessutom empiriska utvärderingar av svenska skattereformer som liknar jobbskatteavdraget som Selin (2014) och Laun (2017). Tittare lämnas med bilden att det överhuvudtaget inte finns stöd om sänkt skatt och ökat arbetsutbud, trots att få forskare skulle kategorisk hävda detta.

• SVT slirar med att det inte går att utvärdera jobbskatteavdraget och att det ”det finns inget stöd i forskningen för det här sambandet”, vilket ger sken av att man har utvärderat och funnit det effektlös. Notera att kritiken är mot SVT, inte mot forskaren de kort citerar.

• När Kristersson hänvisar till internationell forskning om skatt hävdar programledaren ”så den här forskaren tror du inte på”. Det är en falsk dikotomi, då forskaren bara sa att det inte går att utvärdera just svenska jobbskatteavdraget.

• Intervjun inleds med ett montage som med dramatisk musik visar hur mycket sänkt skatt Hanif Bali får och betonar att moderaterna vill avskaffa värnskatten. SVT nämner inte att regeringsblocket (som 90% av anställda på Public Service enligt studier sympatiserar med) också vill sänka värnskatten.

När Kristersson försöker säga detta avbryter programledaren med märkliga argumentet att S inte föreslår sänkt värnskatts utan deras samarbetspartier (!), och går vidare ”men nu handlar det om Moderaterna”, vilket stoppar Kristersson från att förklara att Löfven också tänker sänka Hanif Balis skatt.

• SVT slirar i sitt försvar genom att prata om ”Ny forskning på jobbskatteavdraget” och länka till ”amerikansk forskning i samma ämne”. Den amerikanska forskningen är viktig, men inte om ”jobbskatteavdraget” utan om reformer i USA. Varför har SVT inte med fler studier om koppling mellan skatt och jobb? Tror de att det bara finns två? Om en studie om USA är viktigt att citera, varför inte citera andra studier i litteraturen?

Ingen bör lita på vad SR/SVT säger om ”forskning” eller lita på deras försvar där de alltid avfärdar kritik.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

1 En tanke på “Tino Sanandaji: Ingen bör lita på vad SR/SVT säger om ”forskning”…

 1. Ulf

  Ingen skall lita ett uns på svt framför och som tur är börjar fler o fler fatta det.De är ett rent propagandaministerium.
  Faran uppstår när samhället behöver en objektiv nyhetskanal som befolkningen känner förtroende för,speciellt i dessa orostider.SVT har sen länge förbrukat det förtroendet och det går inte att återskapa.Något nytt måste byggas som vilar på annan objektiv,förtroendefull information.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *