Hälften av jobben är automatiserade inom 15-20 år

Av | oktober 23, 2019
Denna text innehåller spår av ironi.
Nicholas Fernholm, expert inom AI, strategisk logistik och innovation intervjuas på Business Arena 2019 i Luleå.
Jag förstår inte riktigt hur man tänkt här. Sverige har höjt pensionsåldern därför att Sverige blöder. Politikerna bränner pengar i en takt som ingen skattehöjning hinner med att kompensera. Ergo, de som skulle fått njuta av friheten efter ett helt liv i arbete får nu jobba ett antal år längre för att dra in pengar till en svårt sargad ekonomi. Men det kommer bara att räcka så länge.
Samtidigt spår Nicholas Fernholm, expert inom AI, strategisk logistik och innovation att hälften av arbetena kommer att försvinna inom 15-20 år. Med grundskolans enkla matematik ser vi att hälften av blivande mjölkkor kommer att helt försvinna. Likaså hälften av skatteintäkterna i form av inkomstskatt försvinner. Hur ska detta rädda ett löpande underskott i skattekistan?
Det här är en ekvation som bara kan få ett slut. Sverige går i konkurs. Sverige kommer att bli ihågkomna som landet som under 60-90-talet var en superekonomi. På 50-60-talet var lilla Sverige ledande inom skeppsbyggeri. På 70-talet var skeppsindustrin borta. Alla de fördelar Sverige haft inom stålindustri och skeppsindustri försvann när de länder som deltog i andra världskriget kom ikapp och förbi.
Det var illa nog för den nation som efter andra världskriget med dåtidens mått mätt var en världsekonomi. Om hälften av jobben försvinner kommer Sverige att gå en ekonomisk kris till mötes och därmed bli ett av Europas fattigaste länder.
Att våra politiker, de som bidragit till situationen i huvudsak genom den vettlösa invandringen kommer att känna skuld är uteslutet. Det är i själva verket Sverigedemokraternas fel. Hade SD inte funnits hade politikerna kunnat ägna sig åt vad som för Sverige varit viktigt i stället för att föra en politik som gått sick i stäv med SD:s. Man har inte förstått att man genom detta dränerat Sveriges ekonomi så till den milda grad.
Jag hoppas den dagen kommer då dessa politiker kommer att rannsakas som de landsförrädare de är och agerat som. Men det är nog att hoppas på för mycket. Ryggdunkarklubben har en förmåga att alltid klara sig undan ansvar.
Jan-Ove Malmgren
https://www.expressen.se/tv/ditv/nicholas-fernholm-expert-inom-ai-om-automatiserande-av-arbetsuppgifter/?fbclid=IwAR3d3FlfVy2T0FXklCIP0OGgGIwLBzcBUlBs48OxJdzR552biFXLe9ye_Vw
Bild: Kong Lo Merat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *