Är Public Service opartiska i sitt projekt Sverige möts?

Av | oktober 24, 2019

SVT håller på ett projekt där människor med olika åsikter ska mötas och samtala i olika frågor. Under gårdagen presenterade de ett verkligt hett ämne, nämligen bränslepriserna.
Men hur presenteras det i SVT Nyheter på nätet och på nyhetsprogrammen i SVT?
Jo, med att två så kallade ”experter” uttalade uttalar sig om det effektiva sättet att minska koldioxidutsläppen är att höja bränslepriset till det dubbla och därmed göra till fler flyttar närmare arbetena.

Jo, det är säkert ett bra sätt att ta död på alla näringsverksamhet på landsbygden och att även ta död på städerna i det långa loppet. För var kommer det som förbrukas i städerna ifrån, jo från landsbygden. Och var bor och verkar då dessa så kallade ”experter”, jo så klart och verkar och bor de i en storstad där de själva inte behöver ha eller använda en bil. Jag ska göra det klart redan här att jag inte är emot storstadsborna i allmänhet, men när de tror på allt ordnar sig om de stänger ner landsbygden då ser jag rött. Då ifrågasätter jag om de verkligen är ”experter” eller om de är ”miljöextremister”.

Likaså ifrågasätter jag SVT: s projekt ”Sverige möts”. När de på SVT låter två och kallade ”experter” med högskoleutbildning uttala sig men låter inga andra än vanliga arbetare landsbygdsbor få ställa motargument mot dessa ”experter.
Är det att vara opartiska och sakliga i sin rapportering av så viktigt fråga, eller är det att försöka vinkla frågan och säga att landsbygdsbornas åsikter inte är så viktiga som dessa ”experter” åsikter är?
Första skulle väl gå ett så pass stort medieföretag som SVT kunnat hitta någon högskoleutbildad
som kunnig argumentera mot dessa ”experter”?

Män nej, det vill de inte inte, för det gick säkert känsla deras uppdrag att nervvärdera alla som är för en lägre koloxidskatt på bensin och diesel.
Vilka är det som får uttala sig på nätet mot dessa ”experter”?
Jo, det är en kvinna som kör ungefär 500 mil i månader till och från arbetet tack vare att där inte är något kollektivt alternativ. En annan är initiativtagaren till inlandsupproret som säger i ett debattinlägg att det inte är ovanligt att landsbygdsbor har tre mil till en butik eller 25 mil till ett lasarett.

SVT intervjuar också en kvinna i Dalarna som säger att hon gärna skulle skaffat sig en elbil om hon bara haft råd. För det är bara det med pengafrågan som mycket hänger upp sig på, allt som ofta så att det inte är landsbygdsborna miljonärer som dessa ”experter” tycks tro. De är vanliga löntagare eller pensionärer som knegar eller har knegat för att bygga upp landet. Åter till kvinnan som har tre kilometer grusväg till närmaste busshållplatser och två mil till sitt arbete.

För henne är bilen helt genomsnittlig för att hon ska få ihop sin vardag. Men det är tydligen inget som berör de ”experterna” SVT anlitat till att uttala dig i denna fråga. Och det SVT gör med dessa artiklar är bara att väcka ilska hos landsbygdsborna vars levnad och uppehälle beror på bränslepriserna.
Så det framgår med all tidlighet att det är SVT: s åsikt att avfolka landsbygden. Att få alla att flytta till städerna för miljön skalle.
Så då frågar jag mig om det är att vara vara i en rapport i sitt rapporter, eller är det för att skapa en ilska i frågan?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/priset-har-storst-effekt-pa-folks-beteende
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/okad-biltrafik-men -mindre-utslapp-det-ser-inte-ut-som-att-vi-kommer-na-klimatmalet
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tanumsbilarna-kor-mest-kilometer
https: / /www.svt.se/opinion/vi-kan-inte-saga-upp-oss-for-att-vara-klimatsmarta
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/carina-bor-i- en-för-Utanför-Hedemora-Hennes-liv-skulle-integre-Fungera-utan-Bil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *