Tino Sanandaji: Varför har gängbrott ökat?

Av | oktober 26, 2019

Rekordtryggheten drabbar inte bara privatpersoner utan arbetsplatser med både våld och strukturell rädsla som påverkar daglig arbete. Exempel ur från veckans rubriker:

• ”Kommunanställda i Tensta vittnar om en tystnadskultur som gör att man inte talar med polisen i samband med brott…Bakom tystnadskulturen finns en rädsla för att själva bli utsatta för brott”

• ”Kriminella tar strategiska jobb på fritidsgårdar. Personer med kopplingar till kriminella nätverk jobbar på flygplatser, fritidsgårdar och som ordningsvakter, enligt en ny rapport från Stockholmspolisens underrättelseenhet.”

• Tågvärd slagen i ansiktet av resenär

• Eslöv: Elev hotade lärare med kniv

• ”Lärare blir slagna av elever – skyddsombudet larmar…Våld och hot är vardag på Vallbyskolan i Kolbäcks lågstadium”

• DN-insänade :”Elever slår mig mindre när de bemöts lågaffektivt”

• ”Gängens skräckvälde – härjar i matbutiken. Willys stormarknad i Märsta centrum har drabbats av en brottsvåg. Personalen får utstå kränkningar – både verbalt och med våld – och ingen får lämna butiken ensam efter de sena passen. Enligt Dagens industri rör det sig bland annat om gäng, utrustade vapen och masker för att dölja ansikten”

• Älvsjö: ”Gänget slog sönder butiken – ändå kom inte polisen. Strax innan stängning stormar fem unga män in och skriker, kastar stolar och bokstavligen slår sönder kaféet. Personalen, två 20-åriga tjejer, gömmer sig i köket och ringer polisen – som inte kommer. ”Det är ett slag i ansiktet, ett svek”…Det hela slutar med att en grönsakshandlare på torget utanför springer in och skriker på männen som då lämnar lokalen.”

Varför har gängbrott ökat? Enligt en grupp som misslyckats med att förklara är svenska kriminologer som inte fattar skillnad mellan korrelation och kausalitet och ovetenskapligt tror socioekonomiska faktorer ”förklarar” brott, när de bara observerar korrelationer. Grönsakshandlare i Älvsjö fattar nog detta bättre än insnöade flumkriminologer som upprepar metodfel för varandra i en isolerad svensk bubbla där ingen lärt sig identifikation.

Tino Sanandaji, på Facebook

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

3 reaktion på “Tino Sanandaji: Varför har gängbrott ökat?

 1. Carl den 12

  Det här är en verklighet vi fått vänja oss vid i Sverige och priset vi får betala för våran gästfrihet våra politiker accepterat, utan att vi medborgare ens blivit tillfrågade.
  För mig är det som en familj med gemensam ekonomi som ger bort pengar och hjälper en vilt främmande människa och inte tänker på hur denna familj som bor i huset ska kunna lösa hyra/lån, räkningar, mat mm.
  Och så står dom där och ser att deras pengar går till märkeskläder, droger, vapen till en människa som har vip hos polis och på häkte, eller ännu värre klarar sig undan och faller igenom systemet.
  Är detta humant, att vi lär någon att roffa och ta för sig ???
  Framstår vi som bättre människor eller grundlurade ???

  Calle som undrar när politiker ger oss som jobbar och betalar skatt någonting tillbaka ???
  Har politikerna någon plan dom undanhåller och tänker dom ersätta oss för sveda och värk eller är det bara dom nya svenskarna som ska fortsätta gå före, för att det ser bra ut att Sverige tar minsann “ansvar” för integrationen ???
  Jag har aldrig under min livstid hört så många infödda svenskar som pratar på att flytta både före och efter sin pension till ett annat land som nu.
  Är det ett bra eller dåligt tecken på att ni politiker har gjort ett bra jobb att förvalta våra pengar och vårat land och prioriterat sina forna invånare ???

  Svara
 2. Johan

  Jag har fullt med bekanta som försvarar det här. Det är andra svenskar som inte tar något djävla ansvar alls för vad de ställt till med. Är ni förvånade att det rör sig om akademikertyper med stor förmögenhet?

  Svara
  1. Biffen

   Att gömma sig bakom avsaknad av vetenskaplig positivism när det gäller en sällan skådad överrepresentation är så infantilt att det saknas ord. När har det någonsin forskats på ursprung när det kommer till kriminalitet? Jo, det tordes vi göra fram till 2003 om jag inte missminner mig. Sen var det munkavle på, straffrabatt och ogenomförd utvisning med hänvisning till humanistisk blahablaha. Ut i samhället med dig och glöm inte hämta ut soc-checken efter veckans sista inbrott 😉

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *