Hanif Bali: Väldigt bra debatt om arbetskraftsinvandring hos SvD. Principen är ganska enkel.

Av | november 1, 2019

En välfärdssystem är de fakto ett försäkringssystem med en orättvis fördelning av premier. Ena halvan plockar upp den andra halvans nota och så många som möjligt försöker minimera sin uttag och maximera sin insättning i systemet för att hålla premierna nere.

Bland borgerligheten har det länge devisen varit att så länge man arbetar och inte lever på bidrag så är saken biff. Det är en sanning medmodifikation. Faktum är att om Sverige fortsätter öka sin andel av lågkvalificerad arbetskraft så kommer andelen som gör uttag på försäkringspremier öka och andelen som bidrar att minska.

Det därför debatten om ”enkla jobb” är en återvändsgränd också. Dessa arbetstagare minskar sitt bidragsberoende – men deras tillskott till statskassan understiger fortfarande deras uttag.

Detta blev särskilt tydligt när vänstern besvarade Joakim Ruists rapport om att asylinvandrare var en nettoförlust för statskassan – de svarade med att inrikesfödda lågkvalificerade oxå var en nettoförlust för statskassan. Vilket är sant. Vem skulle tycka det vore en god idé att öka deras andel av befolkningen? Tvärtom investerar vi ju miljardtals kronor varje år för att sedan barnsben minimera denna grupp.

Det är därför väldigt märkligt att vi ska ha en för Sverige helt frivillig arbetskraftsinvandring inom lågkvalificerade yrken.

Däremot är socialdemokraternas förslag om att facken och migrationsverkets byråkrater ska sitta och definiera brist eller icke-brist i yrken helt vansinnig.

Bättre att sätta en gräns på en minimum lönenivå som är i paritet med medianinkomsten i landet. Då får du en enkel metod för att se till att den som invandrar blir en nettovinst för samhället och statskassan. En sådan uppgift blir också väldigt enkel att kontrollera gentemot Skatteverket istället för att ha massa svårförstådda krav och regler som bara skapar massa osäkerhet och byråkrati.

Kommer bli intressant att följa denna debatt framgent.

Hanif Bali, på Facebook

Svenska Dagbladet…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *