Larmet inifrån: Anställda flyr Arbetsförmedlingen

Av | november 4, 2019

Anställda flyr från Arbetsförmedlingen i allt högre takt.

I ett internt brev till myndighetens chefer målar generaldirektören upp en ytterst mörk bild av läget.

”Min bedömning är att vi ligger mycket nära vår kapacitetsgräns” skriver Mikael Sjöberg.

Aftonbladet…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

3 reaktion på “Larmet inifrån: Anställda flyr Arbetsförmedlingen

 1. Fd. nyanställd

  Det har skett mycket på Arbetsförmedlingen på kort tid. Framför gällande det interna klimatet. Jag har arbetat hos denna myndighet, men hamnade mellan stolarna då handledarna inte uppfyllde de krav som gäller vid upplärning . Vilket är chefernas ansvar, men då det är “eget ansvar”, så blir det också ett stort åtagande för en person som är nyanställd-dvs utan den hjälp som man tar för givet ska ingå när man börjar på ett nytt arbete med “massivt intag att ta in “. Klimatet blev hårdare och cheferna retade upp sig på mig (trots att det inte var mitt fel). En kollega från en annan arbetsförmedling , i ett annat län kontaktade facket, som i sin tur kontaktade cheferna. Jag fick besked från cheferna att ngn hade samtalatmed facket, därmed var min framtid hos AF under fundersam diskussion. Jag fick sluta min anställning tre dagar efter det samtalet, tillsammans med en facklig representant som var i linje med arbetsgivaren. Trots att regel, rätt och etik inte fanns på världskartan. Efter min anställning hos AF har jag tagit upp denna händelse . Men resulterade i en uteslutande mobbings action från kollegor samt ena sektionschef en. Det bör finnas mer insyn för granskning i myndigheter generellt. Människor kommer i kläm, på arbetet och bland de som har ärenden hos div myndigheter.
  Jag har samtalat med många tidigare anställda hos olika myndigheter . En stark hierarki är ett faktum. Och det finns ett mörkertal bland de som får sluta sin anställning (utan en vettig förklaring). Mobbing förekommer, likaså chefer som beter sig illa. Däremot saknas en granskning hos sig själv- och det ansvar som alla har – mot sig själv och sin omgivning. Det finns dessutom minimalt lite utrymme för att få fram sina åsikter till chefer . När jag lyfte fram detta till min tidigare arbetsplats blev det ingen diskussion av något slag. Utan snarare en nonchalans från hierarkin -mångfalden. Som ledde till att jag blev hånad, förtalad och betraktad som om jag har fel i det som skett. Vittnen fanns över det fruktansvärda jag blev utsatt för. Men kulturen hos AF tvingar en munlapp på kollegor. Alla är rädda om sitt arbete. Speciellt när man som chef kan hantera sina anställda olika. Vissa får möjligheten till vidarutveckling, pushning till att nå sitt bästa jag. Medans andra blir tilldelad en handledare som tidigare gått in i väggen (varav resultatet bliviy att flera anställda fick sluta , pga den brist av hjälp), men också att bli tilldelad en handledare som inte fått en handledarutbildning, som därmed inte har en metod (och ett stabilt humör)som är viktigt som handledare.

  Svara
  1. Inger

   Jag blev osakligt uppsagd efter en 16 årig prickfri anställning på myndigheten. Har utrett vad som hände och fått fram alla bevis som behövs för att kunna gå vidare. JO utreder vissa delar där HRavdelningen grovt kränkt mig.

   Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig som skrev detta. inger.oja@gmail.com.

   Svara
 2. Ali

  Arbetsförmedlingen bryr sig inte om du jobbar eller inte de dom stora och små företag som utnyttjar människor ändå dvs varsel för dom vi inte behöver, jag har precis utbildat mig till solcellmontör jag kan säga att politikerna har satsat lite pengar så att vi kan jobba med klimatet men lönen var inte värt att slita, facket har ingen aning om hur mycket vi ska få i timmen, arbetsförmedlingen måste uppdateras med nya utbildningar och program där folk väljer vad dom älskar att jobba med….

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *