SVERIGE. Ett litet barn och en beskjuten lägenhet

Dreamstime

Föreställ er att ni sitter hemma en kväll. Hemmet är alla människors borg. Där är tryggheten. 

Ni är tre, två vuxna och ett litet barn. Plötsligt hör ni höga smällar, kanske även glas som krossas. Paniken som rusar genom kropparna när ni inser att någon eller några skjutit rakt in i er lägenhet. Var ska ni ni ta vägen då? 

Det här är dagens Sverige. Allt fler drabbas av det skoningslösa våldet. Samtidigt gömmer sig landets statsminster. Tystanden från honom är total. Och så länge hans tystnad råder signalerar det en sak: Han oroar inte längre bry sig. 

Så har vi bomberna. Medierna skriver hellre sprängningar. Det är förklarligt, man vill inte skapa panik eller spä på den oro alla känner. Det är dock fel. Vi måste prata om det utifrån vad det är – bomber som detonerar. 

Sveriges Radio…

Media och de som arbetar med bomberna som detonerar säger också att det är olyckligt det som händer. Olyckligt är inte rätt beskrivning. Det är fasansfullt. Och skapar en sådan otrygghet att svenska medborgare i vissa områden inte vågar lämna sina hem, trots att de vet att inte ens deras hem längre är fredade. 

Nu har vi så mycket sprängningar i Malmö att det är att jämföra hur man hade det i norra Spanien under baskiska terrorgruppen ETA:s glansperiod, säger Ylva Ehrlin. För någon vecka sa hon att det inte var dem som detonerar bomber som oroar mest, utan “bombskaparna”. Vi var få som höll med henne om det. 

Mina tankar går till den lilla familj som fick sin lägenhet beskjuten. Samtidigt tänker jag att de hade tur, det var ingen bomb som detonerade. Då hade risken funnits att de inte längre fanns kvar hos oss större. 

Vad ska hända nästa gång? Allt vi kan göra är att invänta nästa beskjutning och nästa bomb. 

Svt…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *