Elisabeth Höglund och Greta Thunberg dilemma

| 6 november, 2019

Jag har läst Elisabeth Höglunds artikel om Greta Thunberg och hennes medvetet humoristiska förslag till Greta att ta sig till Ryssland från Alaska. Ser man allvarligt på det är det teoretiskt möjligt att ta sig vidare om man nu lyckas ta sig över till Ryssland. Man behöver bara ta sig över Berings sund.

Eftersom det inte finns någon båttrafik mellan Alaska och Ryssland så får man vänta till i Februari när isen är så tjock att man kan köra med bil. Först lämpar man bilen på ett transportplan och flyger till ön Lilla Diomede. Därifrån tar man sig med bil de två dryga kilometerna till ön Stora Diomede och vips är man är i Ryssland. Fem minuter senare blir man tagen av rysk polis och blir deporterad tillbaka till Alaska.

Om vi leker med tanken att vi lyckas undgå ryssen så återstår resan från Stora Diomede över isen till ryskt fastland. Berings sund som går mellan Alaska och Ryssland är väldigt strömt och det bildas snabbt drivis när vintern kommer. Lyckas man ändå navigera mellan hindren och tar sig till ryskt fastland väntar en promenad till närmaste väg ca 160 mil bort. Tilläggas kan att temperaturen vid den är årstiden ligger på mellan -30° – -40°. Avståndet mellan Sveriges södra ände till dess norra ände är ca 160 mil som jämförelse.

Skulle man nu ändå lyckas med bedriften att ta sig de ca 160 milen utan hundspann och tre månaders proviant så väntar en smal oplogad grusväg. Därifrån är det ca 100 mil till Vladivostok och Sibiriska Järnvägen. Jag tror vi slutar här.

Bilden visar till höger Lilla Diomede, USA och till vänster Stora Diomede, Ryssland. Avståndet mellan öarna är ca 2.2 km vilket gör Ryssland till USA:s tredje närmaste granne efter Kanada och Mexiko.

Jan Ove Malmgren 

Bild: Public domain


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *