Expressen och Doku avslöjar att den försvunne islamist-rektorn förde ut skolpeng till utlandet

Av | november 7, 2019

Madeleine skrev i går morse om att en av de utvisningsdömda islamisterna som inte kunnat utvisas för att de kan utsättas för repressalier i sina hemländer hade spårlöst försvunnit i Sverige.
Nu avslöjar Expressen tillsammans med Doku att denna islamisten Abdel Nasser el Nadi har från sin utbildningskoncern där flera fristående skolverksamheter som finansieras med skolpeng ingår, fört ut mångmiljonbelopp till utlandet. Så sent som i februari i år fört ut 4,2 miljoner kronor från ett bolag som el Nadi kontrollerar till ett privat investeringskonto på Malta. Även Vetenskapsskolan som el Nadi satt som rektor i fram tills han greps av SÄPO har fört ut stora belopp till en bank i Saudiarabien.

Där finns bankutdrag som visar att pengar regelbundet förts över mellan olika bolag och personer nära kopplade till Abdel Nasser el Nadi och Vetenskapsskolan. Några exempel är att det på hösten 2015 gjordes fyra överföringar direkt från Vetenskapsskolan, som helt finansieras med skattemedel, till konton i Saudiarabien om tillsammans 600 000 kronor. På våren 2017 gjordes ytterligare en överföring, på 350 000 kronor till Saudiarabien. Vid samma tillfälle fördes också en motsvarande summa över till Tyskland. Närmare i tid har andra bolag knutna till honom fört över stora summor till ett investeringskonto på Malta som han har tillsammans med en saudisk medborgare.

El Nadi förde i februari i år över 400 000 euro, mer än 4,2 miljoner kronor från sitt bolag Gbg Konstruktion till det maltesiska kontot. Detta gjordes då han satt som styrelseordförande och vd i bolaget, ett bolag som för övrigt hade en c/o-adress hos Vetenskapsskolan. Advokaten Lars-Erik Olsson som anlitades av Vetenskapsskolan och el Nadi i civila processer genom åren har bekräftat att han genom sitt arbete känner till den senare av överföringarna, den till Malta. Han säger för övrigt att vad han kunnat se skötts korrekt, eller ”by the book”.
Han säger: “Det har gått via bank och det finns konto och allt är som jag kan bedöma korrekt.”

Och vad Lars-Erik Olsson kunnat se så förutsätter han att det ska ha varit vinstmedel då verksamheten i Vetenskapsskolan går med plus. Han är dock osäker på om överföringarna till Malta, helt eller i delar, ursprungligen kommer från skattemedel eller inte. Men bara dagar efter att miljontransaktionen genomfördes så reste en person knuten till El Nadis koncern ned till Saudiarabien, där svenska myndigheter kunde konstatera att han loggade in med sitt bank-id.
Efter att SÄPO gripit el Nadi så frystes Vetenskapsskolans och övriga bolags bankkonton i Sverige och utlandet men om kontona var tomma vid frysningen framkommer inte. Vetenskapsskolan, som tidigare i år bytte namn till Safirskolan och de övriga bolagen har senare fått öppna nya konton i en annan bank.

Expressen och Doku har tillsammans under mer än en månads tid försökt att få el Nadi att besvara frågor om transaktionerna. det har skett både via brev och kontakter med personer i Abdel Nasser El Nadis närhet men utan resultat ända fram till den 3 oktober då en person närstående Abdel Nasser El Nadi meddelade att han var villig att möta oss för att besvara våra frågor om utbetalningarna till utlandet.
Personen skriver i ett SMS: ”Han vill träffa dig öga mot öga”.
Personen uppger också att l Nadi kan förbereda sig med att ta fram dokument som visar vad som skett. Därefter bröts kontakten och inga fler brev eller SMS har besvarats.

Det var i samma skede som Abdel Nasser El Nadi slutade anmäla sig hos polisen något som han är skyldig att göra flera dagar i veckan efter att han hade släppts från Migrationsverkets förvar tidigare i höstas. På moskén som el Nadi besöker uppger man att han slutat dyka upp den senaste tiden. El Nadis advokat Anwar Osman har avböjt att kommentera detta, det gäller även den utredning som Ekobrottsmyndigheten i Göteborg bedrev mot el Nadis verksamhet under våren. En utredning som bland annat gällde misstankar om grovt penningtvättsbrott, grovt näringspenningtvättsbrott och grovt skattebrott, utredningar som lades ned i brist på bevis i månadsskiftet maj/juni, en mindre del av samma förundersökning är dock fortsatt öppen.

Där är också fler som är under utredning i Abdel Nasser el Nadis affärsverksamhet, en av dem är en tidigare affärskollega i ett av koncernens skolbolag som har delgivits misstanke om grovt osant intygande. Enligt Expressen och Doku handlar det om ett dokument rörande överföring av aktier för flera miljoner kronor i ett systerbolag till Vetenskapsskolan för fyra år sedan. I det fallet meddelat affärskollegans advokat Malin Söderqvist att hennes klient inte vill ge några intervjuer. Men hon tillbakavisar anklagelserna och meddelar att han inte har gjort sig skyldig till osant intygande.

En annan person som är närstående till el Nadi är samtidigt delgiven misstanke om brott mot aktiebolagslagen. Misstanken rör att personen agerat målvakt i bolag knutna till El Nadi och ingår i samma förundersökning. Även den personen har avböjt att kommentera misstankarna och hänvisar till sin advokat Hans Gaestadius. Och Gaestadius bild är att utredningen vad gäller hans klient om målvaktsanklagelserna kommer läggas ned inom en snar framtid.
Även vice chefsåklagare Olof Sahlgren, vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, avböjer att kommentera både den tidigare nedlagda utredningen och de delar som fortsatt pågår.

Man ställer sig dock många frågor när det gäller denna el Nadi och alla dem som är involverade i utredningarna kring honom.
Man frågar sig hur han kunnat få föra ut så stora belopp utan att de stoppats?
Speciellt när den sista överföringen skedde så sent som i februari i år.
För då borde SÄPO redan haft ögonen på honom, med tanke på att en sådan utredning som SÄPO gör måste ha tagit tid?
Där är också en annan fråga som jag i alla fall får och den är varför åtalen mot el Nadi i frågan om grovt penningtvättsbrott, grovt näringspenningtvättsbrott och grovt skattebrott lades ned?

Varför lades inte de åtalen ihop tillsammans med SÄPO:s utredning?
För i mitt huvud så tyder allt på att penningflyttarna inte varit helt korrekta, där har varit något fuffens med i det hela. Inte för att jag vill säga att jag är någon expert på friskolor.
Men när man annars hör att många av dessa friskolor får läggas ner på grund av att de inte går runt så frågar i alla fall jag mig hur en sådan friskola som Vetenskapsskolan kan ha gått med så stor vinst som 4,2 miljoner kronor?
Där är något som inte känns rätt och speciellt när Abdel Nasser el Nadi helt plötsligt bara försvinner.

https://www.expressen.se/gt/islamist-rektorn-forde-ut-skolpeng-till-utlandet/

En reaktion på “Expressen och Doku avslöjar att den försvunne islamist-rektorn förde ut skolpeng till utlandet

 1. Carl den 12

  Inget förvånar mig när det gäller Göteborg “Den mest korrupta staden” som rapparna i Götet sjunger om.
  Glöm inte Uppdrag Granskning, besök i moskén på Hisingen.
  Ingen vidare vacker kvinnosyn, där inte……………………….

  Calle som rekommenderar gott folk att se Johan R Stakka Bo👑”Ettor Nollor” som ger en mycket rättvis bild om Sveriges andra största stad………………………
  Gustav👑Skarsgård🎥
  Staden är full utav 1 & 0

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *