Varför åkte inte Isabella Lövin tåg till klimatmötet i Sarajevo?

Av | november 7, 2019

Istället valde Lövin att åka med statsplanet tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

I tisdags kväll skulle kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt Isabella Lövin åka till Sarajevo och äta middag med Bosnien och Hercegovinas premiärminister Denis Zvizdić.

Men så blev det inte – statsplanet hade gått sönder och kronprinsessparet var därför fast i Sverige.

– Det var tekniskt fel på flyget. Man undersökte andra alternativ, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet.

Nu gick det som sagt inte riktigt som planerat. Istället fick man blixtinkalla det andra statsplanet som befann sig i Afrika. På frågan om planet enkom flögs hem för att entouraget skulle kunna ta sig till mötet svarade man: “Nej då, planet skulle ändå återvända.” Eller hur? Väldigt bra tajmat var det i alla fall.

I onsdags talade prinsessan Victoria på en klimatkonferens i Sarajevo inför landets toppolitiker. Victoria uppmanade landets ledare att ta ställning för Bosnien och Hercegovinas miljöbekymmer, skriver The Washington Post.

Medborgarna i landet utsätts enligt tidningen för bland de högsta halterna av luftföroreningar i Europa.

Kronprinsessan sätter press på ledarna genom att påtala att det är en nyckelförutsättning att länderna kommer tillrätta med sina utsläpp innan Balkanländerna får gå med i EU, skriver tidningen.

– Hoten om klimatförändringar och miljöföroreningar är verkliga, säger Victoria på konferensen.

Fast nu var det inte det som hindrat landets inträde i EU. Bosnien och Hercegovina ansökte om medlemskap i EU redan 2016, men processen har enligt Washington Post stoppats på grund av etniska klyftor i landet.

Resan till Bosnien och Hercegovina har en tydlig miljömässig prägel. Igår var det tänkt att kronprinsessparet och Isabella Lövin bland annat skulle besöka en utställning om innovativa lösningar som gör städer miljövänligare. Victoria skulle också tala på en konferens om smarta städer och förnybar energi.

Därefter bar det av hem till Sverige.

Jag måste ställa frågan varför kronprinsessparet känner sig manat resa runt och tala om för andra länders politiker hur de ska agera inrikespolitiskt och miljömässigt. Jag gillar Victoria men om hon ska sätta press på Bosnien och Hercegovinas borde hon ha så pass på fötterna att hon känner till varför landet hittills inte fått bli medlem i EU.

Apropå miljöpåverkan. Lövin hade kunnat åka reguljär till Sarajevo. Miljöpåverkan förändras inte om hon åker i statsplanet eller reguljärt. Det är inte Lövin som släpper ut CO2, det är flygplanen.

Jan Ove Malmgren

https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/victorias-besok-stalls-in-efter-att-planet-gatt-sonder-/

https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/victorias-vandning-efter-flygplanskaoset/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

En reaktion på “Varför åkte inte Isabella Lövin tåg till klimatmötet i Sarajevo?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *