Vi kan inte upprätthålla charaden om att ensamkommande är barn

Av | november 7, 2019

Ebba Busch Thor (EBT) är modig, rak och någon jag kan se som statsminster. Jag är medveten om att många ser Jimmie Åkesson som det enda alternativet, och visst kan även jag se fördelarna med Åkesson som statsminister men det utesluter inte andra alternativ. 

I dagarna fick vi veta att Skolverket vill ta bort nationalsången i skolorna. Det upprörde många. Därför är det trösterikt att läsa EBT som säger att Sverige behöver mer samhällsgemenskap, inte mindre. Fler gemensamma nämnare, inte färre. Hur ska vi få det om vi inte ens kan sjunga nationalsången tillsammans. https://twitter.com/BuschEbba/status/1192403689782296576

Det tråkiga är att EBT kommer beskyllas för att ha en strategi med sitt uttalande. Hon säger det endast för att locka till sig SD-väljarna. Det är olyckligt, dels därför att EBT menar det hon säger, dels därför att SD-väljarna är de väljarna som är mest trogna sitt parti. Den analysen är jag övertygad om att även EBT gjort. Hon är fullt medveten om att det inte bara är att vissla in SD-väljare i  KD, inte ens de som är villiga att hålla dörrarna öppna för andra högerpartier.  

EBT har också annat att stångas med. Majoriteten i KD:s partistyrelse vill införa försörjningskrav för familjeåterförening för att avskräcka föräldrar från att skicka sina barn ensamma hit. Det uppskattas inte internt av alla KD-politiker. De tillstår förvisso att det kan förekomma att föräldrar skickar sina “barn” ensamma till Sverige, men säger att det saknas stöd för att det är det vanligaste motivet. Elva ledande KD-politiker säger därför nej och vill behålla rätten till familjeåterförening.

Dagens Nyheter

Bland de elva finns Lars Adaktusson, David Lega och Pia Steensland. Jag håller med dem när de skriver att “få drivkrafter är så starka som en förälders försök att skydda sitt barn och säkra barnets framtid.”

Genrebild. Svt.

Det kan inte ha gått någon förbi att runt de ensamkommande afghanerna pågår flera märkliga saker. Många ensamkommande hävdar att de är ensamkommande barn för att lättare beviljas uppehållstillstånd: Faktum är att majoriteten av dem inte var barn. En sådan faktor kan inte ledande politiker bara blunda för. Det handlar om respekt: för asylrätten, för dem som nekats rätten därför att de var sanningsenliga om sin ålder när de kom till Sverige, om svenska medborgare som ständigt körs över i den här frågan och om vårt samhälles förmåga. 

Vittnesmålen från dem som länge arbetat med ensamkommande har upprepat försökt påkalla politikers uppmärksamhet och sagt att de till största delen faktiskt är ankarbarn. De skickas iväg av sina föräldrar som  söker ett bättre ekonomiskt liv för sig själva och för sin familj. Jag kan förstå att man vill ha ett bättre liv men det vi inte kan acceptera är att det ska ske på svenska skattebetalares bekostnad, eller på bekostnad av att dem som verkligen behöver fly för att rädda sina liv. 

Rebecca Weidmo Uvell begärde ut statistk från Migrationsverket som är belysande. “Det har sedan 2009 beviljats 33 295 uppehållstillstånd för föräldrar till s k “ensamkommande”. De flesta fick beviljat direkt, 1423 fick avslag men sedan beviljat i andra instans.” Fram till 2019 låg summan på mellan 3000 och 4000 en lång tid, fram tills 2019. uvell.se

Vidare skriver Weidmo Uvell: Så länge vi gör det lönsamt för folk att ljuga om sin ålder för att få uppehållstillstånd, med det en massa pengar och rättigheter inklusive rätten att få hit sina föräldrar, kommer familjer fortsätta skicka iväg sina barn oavsett om de är bokstavligt barn, eller som oftast, när de är unga vuxna. På tio år har vi tagit emot 33 000 föräldrar till “ensamkommande”, hitskickade i det enda syftet. Att fixa uppehållstillstånd till sina föräldrar.

Det saknas alltså inte stöd för att påstå att många av de ensamkommande kommer hit i syfte att hämta hit sina föräldrar. Och för att lyckas med det, ljuger man om sin ålder. Det här ställer till det med andra problem. Unga vuxna män som går i skolan tillsammans med som faktiskt är barn. Hur blir det den dagen dessa behöver gå i pension, om det ens får ett arbete? 

Enda rimliga i nuläget är faktiskt att införa försörjningskrav, och att de som bevisar sin ålder får samhällets stöd tills de är vuxna. Sedan måste samhällets ansvar upphöra. Det är inte rimligt att föräldrar ska komma runt asylsystemet. De unga vuxna som vill återförenas med sina föräldrar är välkomna att göra det – i sina hemländer. 

Vi kan inte upprätthålla charaden om att ensamkommande är barn. Jämför gärna DN:s bild på barn med “barn” vi faktiskt pratar om. Vi kan inte hålla på och kalla dem för barn när majoriteten av dem är vuxna, och sällan flytt för sina för sitt liv. Och unga vuxna  måste klara av att försörja sina egna familjer. 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

5 reaktion på “Vi kan inte upprätthålla charaden om att ensamkommande är barn

 1. Anders Gabrielsson

  Detta måste få ett slut Stefan Löfven !
  För fan ta ditt ansvar NU och tro inte detta löser sig genom att DU sticker huvudet i sanden , Vakna Nu !!!

  Svara
 2. Monica Samuelsson

  Så sant och bra talat. Det var så bra skrivet att jag tänker “Ingen kan ha något emot dessa åsikter ” för det är det enda rätta om vi ska tänka hållbart.

  Svara
 3. Claus Gerstel

  Astrid Lindgren så för många år sedan följande:
  När makthavarna slutar lyssna på folket
  är det dags att byta ut dom
  DET gäller verkligen idag

  Svara
 4. Sofia

  Jag är för yttrandefrihet. Men jag är inte för de som använder det i fel syfte och vrider på fakta för att låta mer förståndiga. Du får det att låta som att svenska nationalsången tagits bort i skolan, vilket den inte har. Det är en välmotiverad formulering förändring som inte alls tar bort nationalsången från kursplanen, alla är nog överens om att den är viktig att bevara. (källa: SVT). För det andra så nämner du, och jag citerar, “Faktum är att majoriteten av dem inte var barn”. Jag utgår från att du hittat denna fakta från rättsmedicinalverket. Deras undersökning berörde endast 581 personer, och de har själva sagt att man inte kan använda denna bedömning generellt. De personer som undersöktes är dessutom de som det finns en stor osäkerhet kring, alltså inte de som självklart är under 18. Du får det att låta som om urvalet var betydligt större och representerar alla de flyktingbarn som kommit till Sverige, vilket inte är fallet. Deras sätt att undersöka har även mött stark kritik eftersom den i flera fall riskerar att slå fel.
  Pågrund av den tillfälliga lagen är det idag även mycket svårare att ta sin familj till Sverige, och ankar barn har länge ansetts var en myt eftersom det inte går att bevisa att de faktiskt finns. Som sagt, yttrandefrihet i alla ära. Men att använda denna frihet för att gömma sig bakom illa använda argument är fel. Detta sätt att använde yttrandefrihet och försöka motivera sin rätt och trovärdighet verkar väl använt på sidor som denna… Undra varför….

  Svara
 5. Carl den 12

  Ge gärna tips om var man kan hitta tillförlitligare fakta och även tips på vilka sidor som är rätt och riktiga, där yttrandefriheten är mer till sin fördel ?

  Calle som tackar på förhand och all information är välkommen.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *