Storasyster ser Dig: Rasism handlar om vita människor 

“Sexism är ett mansproblem och rasism handlar om vita människor”, skriver Caroline Snellman i Dagens juridik

Så enkelspårigt och så trångt som Snellman tänker, tänker många idag. Det är en tankevurpa som stänger ute både en bredare och djupare analys. 

Rasism handlar om människor och etnicitet, om hat och om främlingsfientlighet. Och det kan även drabba vita män och kvinnor. 

Argumentet att eftersom vita är i majoritet inte kan utsättas för rasism är precis så korkat som låter. Vad för skillnad är en rasistisk attack riktad mot en majoritet? 

Snellman är trångsynt och har fastnat i den “färganalys” som vänstern torgför. Enligt dem förklaras världen utifrån maktbalansen; över (vita)- och under (utländsk härkomst)ordnad där den underordnande gruppen inte aldrig kan vara något annat än offer. 

Verkligheten skiljer sig däremot från den teori Snellman håller för sant. Rasism mot vita existerar i allra högsta grad. Problemet är att samhället bara klarar av att prata om rasism när offren är av utländsk härkomst. 

Ivar Arpi förklarar det här bättre än någon annan: “Egentligen är det enkelt: rasism handlar om att se ned på eller angripa någon på grund av dennes grupptillhörighet. Det behövs ingen särskild hierarki eller maktpyramid för den definitionen. När etniska svenskar, liksom människor av annat ursprung, utsätts för rasism och rasistiskt motiverade brott bör det benämnas som just det. Något annat är ett svek mot offren.”

SvD

Dagens Juridik


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *