Polisen medger att de inte vet hur mycket sprängmedel som själs i Sverige, men nu ska de försöka få en överblick på det

Av | november 9, 2019

Var ifrån kommer sprängmedlen som används vid sprängningarna runt om i vårt land?
Jo, nu tror sig polisen veta att mycket av detta sprängmedel kommer från stölder och då speciellt från stölder på byggarbetsplatser enligt Ekot. Ekot har tidigare rapporterat om att polisens bild varit att majoriteten av de explosiva ämnena som kriminella används har smugglats in. Men nu har det framkommit att även sprängmedel som stulits från bland annat byggarbetsplatser i Sverige.

Däremot vet polisen inte ännu hur omfattande problemet är.
Marie Borgh chef för Nationella bombskyddet säger: ”Idag har vi ingen konkret bild över exakt hur mycket sprängmedel som faktisk försvinner från exempelvis stölder på byggarbetsplatser. Det är något vi får titta på i framåt, och försöka förbättra, så vi kan följa upp det här på ett bättre sätt.”
För idag finns ingen brottsrubriceringen om stöld av sprängmedel i den svenska lagen utan det rubriceras som enbart stöld.

Så anmälningar om stöld av sprängmedel försvinner in i den stora mängden av stöldanmälningar hos polisen. Och efter en sprängning finns oftast inte något kvar att analysera av Nationella bombskyddet så att de får reda på vilket ämne som används. För att ändra detta så behövs enligt Borgh en nationell lägesbild där stölder av sprängmedel och beslag av explosiva varor kartläggs. För att nå dit så vill nu SÄPO, försvarsmakten, Nationellt forensiskt center (NFC) och polisens bombskydd inleda ett samarbete.

Borgh säger: ”Alla som har kunskap om den hör typen av ärenden måste jobba ihop. Det är något vi kan dra igång på ganska kort sikt. Får vi den lägesbilden kan vi stödja operativt på ett helt annat sätt, vi kan bugga förmågan att hantera de här laddningarna på ett helt annat sätt.”
Hon menar att med en bättre lägesbild ökar möjligheten att komma åt de olika aktörerna inom den här typen av brottslighet. Komma åt dels dom som beställer sprängningarna, och dels dom, ofta yngre killar som placerar ut bomberna.

Sen menar Borgh att det kanske går att komma åt dem som sitter och bygger dessa bomber och som sen säljer dem vidare. För enligt henne så finns där vissa tekniska detaljer i bomberna som gör att Nationella bombgruppen tror att det är några som bygger alla bomberna.
Vad jag tycker är underligt är att polisen inte redan nu har sorterat stöld av sprängmedel i en annan mer prioriterad hög jämfört med vanliga stölder.
Man frågar sig vad det beror på?
Beror det på att lagen inte tillåter det eller beror det på något annat?

För det behövs att polisen tar tag i detta problemet med sprängningarna runtom i Sverige. För vid varje sprängning så försämras polisens rykte om att upprätthålla ett säkert och tryggt samhälle. Så det greppet som nu presenterades att både SÄPO och försvarsmakten tillsammans med NFC och polisens bombskydd ska börja samarbeta är bra. Men det återstår att se om sen svenska lagen hänger med och att det går att få de som spränger först gripna och sen dömda.

För när man ser vilka domar som utdelas av det svenska rättsväsendet så frågar man sig om de vill straffa brottslingarna eller om de vill straffa allmänheten som drabbas av sprängningarna?
Likaså skulle i alla fall jag vilja se mer från våra politikers håll i just denna frågan, för när man hör vad politikerskaran säger så är där allt för många som fortfarande som fortfarande ursäktar dessa brottslingars förehavanden och skyller deras beteende på andra faktorer än just deras brottslighet.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7339610
https://www.fplus.se/a/4qlK29

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *