Erik van der Heeg på Facebook: “Hur kan man mörda ett barn?”

Jag skriver denna post med anledning av rubriken i Kvällsposten. Svaret på frågan är givetvis att ingen bland Sveriges kriminella nätverk någonsin skulle betrakta en person som den mördade palestiniern Jaffar I. som ett barn.

Personer som är 15 år (och ofta ännu yngre) är fullt integrerade kuggar i ett utvecklat brottsmaskineri. De utför uppdrag, de har ansvar för operationer, de njuter frukterna av sina insatser och betalar – självfallet – priset för sina misstag.

Personer som Jaffar I., och hans jämnårige arabiske kumpan H.A., som fortfarande är vid liv och ligger på ett av MAS:s operationsbord idag, kan också ha skjutits för att de slarvat med redovisning, bedrivit verksamhet på fel territorium, straffats för att sätta tryck på andra personer i deras omgivning.

Skälen kan vara många, men en sak är säker: Jaffar I. och hans vän sågs inte som barn av sina vedersakare, utan som fullt autonoma “subjekt” med frihet och ansvar, dvs som vuxna.

Därför är det svenska rättssystemet med “ungdomsrabatter” och en straffmyndighetsålder som inträder vid 15 omodernt, kontraintuitivt och motverkande sitt eget syfte.

Personer som Jaffar I. (som var känd av polis sedan tidigare) agerade som en vuxen man. Hans mördare (två spensliga gestalter, varav en flydde på stulen damcykel ned mot Nobelvägen) är förmodligen själva i samma ålder och agerade som vuxna män. Det är därför dags att även samhället betraktar dem som sådana. Det gör nämligen redan alla andra.

Erik van der Heeg, på Facebook


https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-larm-om-skottlossning-i-malmo-3/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *