Karin Olsson: Varför har vi inte bara stängt islamistskolan?

Av | november 11, 2019

Karin Olsson skriver på Expressens kultursida om Vetenskapsskolan och allt runt denna historien.
Hon börjar sin krönika med att skriva att som cynisk journalist blir man sällan förvånad över nyheter. Allt har man förstås redan sett, hört eller förutspått. Men när det rör skolan så tappar hon allt som oftast masken. Hon menar att det är svårt att ta in att Sverige, som varit världskänt för sitt rationella och progressiva samhällsbygge, kan missköta denna grundläggande institution så. Vi kan prata om antikens och Bibelns sorti från läroplanerna. Men det värsta exemplet just nu är islamistskolan som tillåtits fortsätta trots år av larm varför inte Vetenskapsskolan redan är stängd?
Och med tanke på alla avslöjanden som gjorts den senaste tiden så kan man med all befogenhet undra varför inte det redan har hänt.

För skolkoncernen har fått kritik på en rad fronter. Allt från att koncernen till exempel har haft en låg andel utbildade lärare, att de har bristande sexualundervisning och otillåten religionsundervisning i islam på lågstadiet. Till att man har bannats för könsseparation och att arbetsledningen skulle jobba efter ”islamisk rätt”. Men det blir ännu värre. Fyra personer som rest till IS-kontrollerade områden i krigets Syrien har arbetat på skolan efter att de kommit hem. Tre av återvändarna var i september kvar på personallistan. Deras gamla chef, Abdel-Nasser el Nadi, tidigare rektor och huvudman för Vetenskapsskolan, är en av de sex islamister som Säpo i våras frihetsberövade då de ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Karin Olsson fortsätter med att som ledande figur i den extrema islamistiska miljön bedöms han ha spelat en viktig roll för radikaliseringen i Sverige. Skolan har formellt varit icke-konfessionell, men i praktiken agerat som en muslimsk skola och finansiär av.
Ja, vad kan det vara?
Karin Olsson tar sen upp de sakerna jag tidigare skrivit om. Att det förts ut miljoner till konton i Saudiarabien och Malta, och att trots försäljningen av skolan så kommer 250 000 kronor per månad att föras över till el Nadis familjs bolag fram till 2028.
Vad kommer dessa miljoner att finansiera kan man fråga sig?

Så varför har inte Skolverket gjort något åt denna skolan redan nu kan man fråga sig, vad beror det på?
För om man låter en grundskola med kända kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism jobba vidare, hur många andra skolor med något mindre, men ändå allvarliga problem, har man då släppt igenom?
Och om det inte hade varit för idoga journalister så hade allmänheten inte ens fått veta vad som pågått.
Så vad är det som hänt med Skolverket, hur kan det gå så lång tid utan att något har gjorts?

I år kom skärpta ägarkrav för friskolor. Från att i princip vem som helst kunnat starta en verksamhet sker nu viss kontroll om ägare och ledning har kompetens och inte är grovt brottsliga. En lämplighetsprövningen har förbättrat läget något, men från en ofattbart låg nivå. Men hon skriver att hon ska försöka att inte bli chockad om det igen visar sig att entreprenörernas rättigheter fortfarande väger tyngre än elevernas. Och nä, jag tror inte hon får bli allt för chockad om detta kommer att upprepa sig. För med tanke på vad som händer och sker i Sverige numera så är inget omöjligt, för när Skolverket inte vill skriva in att det Sveriges nationalsång ska vara med i lågstadiets kursplan för att det är självklar, att det inte behöver skrivas in.

Då kan man fråga sig om ett lämplighetsprov för dem som vill starta en skola hjälper?
Jag säger inte att friskolorna inte har sin plats i Sverige, men det behövs ordentlig kontroll på dem liksom det behövs ordentlig kontroll på de kommunala skolorna. Men det behövs folk som kan och vågar kontrollera, det behövs rakryggade personer som gör det, personer som vågar ta tag i sakerna även om de skulle få påtryckningar från sina chefer eller från regeringen eller andra politiker. För som det varit fram till nu så har Skolverkets personal nog gett vika för både politiska och religiösa påtryckningar för att skolorna ska få vara kvar.

https://www.expressen.se/kultur/varfor-har-vi-inte-bara-stangt-islamistskolan/?fbclid=IwAR2CzFCSIVksH6tbAhwSe0T9xJ8EiNuT7jdqksxkQy39NMLAsDJc0RQolWY

En reaktion på “Karin Olsson: Varför har vi inte bara stängt islamistskolan?

  1. Peter

    Borde gälla ALLA former av religon som ej följer Svenska kyrkan bla jehovas,livets ord mfl frikyror som ej följer Svensk religon( om vi nu har någon)?Det här bler bara rasistiskt o MYCKET stort FEL.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *