2886: Bättre än på bioduken

| 12 november, 2019

Malmö

Det händer en del i den spännande framtidsstaden Malmö. Och när det behövs som bäst (ur nyhetssynpunkt) levererar man. Ny skjutning ikväll (Aftonbladet). Nedsända reportrar har bara att skörda. Samtidigt behöver man inte vara orolig. En påpasslig kommentator hänvisade till nättidningen Magasinet Paragraf som försäkrar att Malmö aldrig har varit tryggare. Skulle inte det räcka så kan Baudrillard ge en handräckning: ”that is not enough to make it a real event. For reality is a principle, and this principle is lost.”

I denna alltmer postmoderna spelfilmsrealitet kommer den insats som skall ändra på allt: Operation Rimfrost med en ny chef (Aftonbladet). Den gamle blev koordinator. Jag som har lite erfarenhet av polisväsendet har förstått att när man vill bli av med en chef blir denne koordinator.

För säkerhets skull stänger danskarna gränsen (Expressen).

Bland vårt lands mera avancerade filosofer framträder Masoud Kamali. Han har gjort en sinnrik analys av dramatiken i Malmö. En poetisk text som elegant turnerar postkolonial teori i en värld av svart och vitt:

”Det har hänt igen. Några ungdomar har skjutit ihjäl andra ungdomar och politiker, polisen och media är inte sena med att skylla på ’gängkriminalitet’ utan vidare förklaring. Malmös socialdemokratiska kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh gick ut i media på söndagsmorgonen och sa att ’det var en tung och svart natt i Malmö’ och befarade att skjutningarna trappas upp av kriminella gäng. Hennes agerande är talande för det svenska postkoloniala systemet där partier och politiker från såväl vänster och höger använder sig av koloniala diskurser för att lägga skulden för gängkriminaliteten på ’de andra’, dvs på marginaliserade grupper. Hon säger att det var en ’svart natt’ i Malmö, som om andra nätter var ’vita’. Stjernfeldt, som många andra etablerade politiker ser inget behov av att vara självreflektiv när de använder begreppet svart för att beskriva en oönskad, farlig, onormal och brottslig verklighet. Begrepp som ’den svarta marknaden’, ’en svart dag’, ’en svart natt’, ’svarta pengar’ etc. är bara några få exempel.” (Facebook)

Med andra ord, Statsteatern ger om inte bröd så i alla fall skådespel.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *