Johan Westerholm: Vilka är vi och vart är vi på väg?

Paul Gaugin: Varifrån kommer vi? Vad är vi? Vart går vi? Foto: Wikipedia

Det är något ödesmättat över Johan Westerholms text:”… var finns de kloka ledarna, vilken riktning ska vi gå i? Oron breder ut sig och Sverige kan alltmer beskrivas med det grekiska ordet ”anomi”. Det bådar inte gott.

“Plötsligt, ute på promenad med hunden, vid sopstationer där jag slänger pappkartonger och tidningar börjar människor prata. Olika åldrar, olika kön. Men alla med ett gemensamt. Rädslan. Oron. Vad är det som händer? Hur ska det gå framöver? Hur hamnade vi här? Och ingen har svaret.”

Och så är de, dessa tillfälliga och korta möten där oron uttrycks i ord mellan främlingar, enade i oron och otryggheten. 

Hur ska det gå? Den frågan hänger ständigt i luften. “Det är alldeles för lätt att skylla bara på invandringen. Det är alldeles för lätt att skylla på den internationella konjunkturen. Det är alldeles för lätt, som en reporter i GP häromdagen, skylla på en åldrande befolkning. Allt samverkar.”, skriver Westerholm.

“Vi vet inte. Vart är vi på väg? Vad ska det bli av vårt samhälle framöver?” Vi vet bara imamer som utgör ett hot mot rikets säkerhet släpps fria och försvaras av en rödgrön elit, hur julafton är en högtidsdag som måste kallas julfest. “Med anomi följer maktlöshet, osäkerhet och rädsla. Oklara val, oklar moral och relativism. Visst, jantelagen kanske känns förlegad. Är konsenuskulturen inte ganska tråkig? Är det inte så att snaps på midsommar är representativt för ett land som nästan söp ihjäl sig?”

Läs i Ledarsidorna


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *