Tino Sanandaji: Statsministern fortsätter också strutsaktig förneka samband med invandring och gängvåldet

Igår gjorde statsministern ett spännande utspel om gängvåldet i SVT: ”Vi såg det inte komma, att Sverige skulle kunna få den här utvecklingen”.

Gjorde vi inte? När Löfven växte upp skedde få gängmord. Enligt polisen hade gängens vapenmord i början av 90-talet nått ca 4 per år, och ökade gradvis.

 • Löfven väljs in S-partistyrelse 2006: 8 gängmord
 • Löfven utnämns till partiledare 2012: 12 gängmord
 • Löfven utnämns till statsminister 2014: 19 gängmord
 • Löfven påstår att ”tryggheten ökar” 2015: 28 gängmord
 • Löfvens regering sätter upp mytsida 2017: 37 gängmord
 • Löfven påstår i USA ”Vi har hanterat detta” 2018: 45 vapenmord

Att Löfven inte lyckade se detta beror kanske på att han agerade som en ovanlig strutsig strut, med huvudet stoppat djupt djupt nere i sanden.

Statsministern fortsätter också strutsaktig förneka samband med invandring, trots att de med invandrarbakgrund står för 80-90% av gängvåldet: ”Segregationen beror på att det är för låg sysselsättning och för hög arbetslöshet i de här områdena. Men det hade det varit oavsett vem som hade bott…Om du sätter dit människor som är födda i Sverige under samma förutsättningar så får du samma resultat”

Problemet med statsministern teori är att som jag förklarade i Massutmaning att forskning redan undersökt effekt av uppväxt i bostadsområde, och visat små eller inga effekter på våldsbrott. Tre svenska studier:

“Research on the neighborhood’s significance for individual criminality in Sweden has shown that there is no causal link between living in a deprived neighborhood and youths committing offences (Sariaslan, Långström, D’Onofrio, Hallqvist, Franck, & Lichtenstein, 2013)”

Grönqvist mflr. 2015 finner effekt på drogbrott men hittar: “no effect of segregation on violent crime…Other studies have also documented that immigrant residential segregation is correlated with some types of crime, e.g. drug related offenses, but not with violent crime”

Eriksson mflr 2016: “The neighborhood correlation in crime for all individuals is 0.01, suggesting that (at most) 1% of the total variation in crime can be explained by factors that individuals growing up in the same neighborhood share“

Men varför ska statsministern bry sig om vetenskap när han kan gå ut på TV och okritiskt sprida påvisbara falsarier? SVT kommer nu att ”granska” regeringens påståenden med hjälp av opartiska experter som Anders Lindberg, Jerzy Sarnecki, Nina Rung, en ståuppkomiker som forskar om pizza och ett gäng circusclowner de hittade utanför studien.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Tino Sanandaji: Statsministern fortsätter också strutsaktig förneka samband med invandring och gängvåldet

 1. Andreas Eriksson

  Löfven måste säga detta. Han har inte råd att reta upp sin importerade valboskap.

  Svar
 2. Jan-Ove Freidlitz

  Löfven var fackordförande i metall innan han blev statsminister. Förhala är en bra strategi för att skapa tid. Man hoppas på att de åtgärder man satt in och fler som kommer ska ge effekt. Det kan ta en lång tid att få ordning på Sverige. Detta döljandet är ett tecken på det. På sätt och vis är det inte trovärdigt för dom har skapat denna otrygghet som vi har i Sverige nu.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *