Malmös svar till Staffanstorp

Nicolas Lunabba, verksamhetschef för Helamalmö berättar om initiativet. “– Vi såg filmen och blev mycket illa berörda.” Han menar att Staffanstorps film är en oansvarig och förljugen kampanj. “– De spär på fördomar och bidrar till att slita itu det svenska samhället. Särskilt hårt drabbar det unga.” – Vi vill värna människovärdet. Vi vill visa att vi är på riktigt, säger Nicolas Lunabba.

Filmen tar fasta på ungdomar som berättar om sina mål och de önskningar de har på framtiden. Filmen avslutas med en äldre kille som säger: “Mitt namn är Kamal. När jag var barn drömde jag att bli fotbollsproffs. På väg till en träning blev jag skjuten med fem skott. Media utmålade mig som kriminell och många tyckte att jag förtjänade. Jag var ett barn som blev skjuten av Peter Mangs. Idag jobbar jag som ungdomsledare.”

På vilket sätt värnar man människovärdet? På vilket sätt förhindrar deras film att spä på fördomar? Den här filmen är ju direkt kontraproduktiv. Men Malmö har alltid varit duktiga på att berätta om Malmö som framtidsstaden, mångkulturens mecka och alla de positiva sidor det bidrar till. Mindre bra är de på att erkänna stadens baksidor. Att göra det utmanar stadens självbild, inte minst därför att dess baksidor kan kopplas samman med invandringen. 

I decennier har en betydande andel av de flyktingar som kommer till Sverige sökt sig till Malmö. Och resultatet av integrationsarbetet är liksom i övriga Sverige djupt nedslående. Brott och invandring har länge varit minerad mark men nu finns mer fakta på bordet, vilket borde leda till en mer vettig  diskussion. Vi vet att personer med anna etnisk bakrgund än den svensla är överrepresenterade i brottstatistiken. Vi förtår också att det stora flertalet med utrikes bakgrund är skötsamma. 

https://www.gp.se/ledare/nya-siffror-om-brott-och-invandring-1.15467687

Om stadens djupa problem skrev författaren Lars Åberg. Om dessa djupa problem har journalisten Lars Åberg skrivit:  “Framtidsstaden”, med undertiteln “Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?”.

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/vem-ska-betala-om-sverige-blir-som-malmo/

Lars Åberg driver tesen att misslyckandena med tiden har fått tjänstemän och politiker att bry sig mer om “bilden” av staden. Inte ens de folkvalda tycks längre tro att det går att förändra verkligheten genom målmedvetet agerande, menar han. Kommunen har i stället satsat mycket pengar och möda på att bemöta kritiska mediebilder. 

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/vem-ska-betala-om-sverige-blir-som-malmo/

Och det är precis det vi ser nu när Malmö svarar: ett försök att  inte erkänna utvecklingen. Malmös svar är lika obegripligt som politikernas handlingsförlamning som låtit den grova kriminaliteten växa till nivåer vi aldrig upplevt tidigare.

https://www.svd.se/nar-ondskan-foll-ner-fran-skyn/i/senaste

https://www.expressen.se/kvallsposten/efter-staffanstorps-film-nu-kommer-svaret-fran-malmo/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *