2894: Retrorätt

| 26 november, 2019

August Strindberg.
Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX SWEDEN

I dessa tider är det läge att hålla sig a jour med vindriktningen. Att stå på den säkra sidan och framkasta ett korrekt förslag som ändå bär löjets skimmer. Jonas Gardell vill döpa om Augustpriset till Selmapriset (Expressen). För att komma i rätt stämning får han först recensera: ”Strindberg var absolut en hygglig författare, åtminstone intressant som dramatiker, och som person var han fascinerande komplex – småsint, grälsjuk, skvallrig, intrigant, självförhärligande, och inte minst detta att han var så extremt lätthotad i sin manlighet gör honom spännande.

Men måste vi verkligen fortsätta hylla honom som den absoluta förebilden för oss andra författare?”

Jag tyckte särskilt om ”hygglig författare” och ”intressant som dramatiker”. Ett sådant betyg är det inte svårt att leva upp till och därmed är Strindberg en dussinskribent. Skriva kunde han och om hans position torde man vara tämligen enig i den litterära världen. Men ur dagens synvinkel hade han naturligtvis inte de rätta åsikterna. Vi ser det här återkomma. Att vår tid har funnit den absoluta rättfärdigheten och därmed må historien begynna med oss rättfärdiga.

Sedan är det annan sak om ”oss andra författare” skall se Strindberg som absolut förebild. Gardell kan väl välja vilken förebild han önskar, t ex Selma Lagerlöf. Eller är det nödvändigt att rättfärdighetsflocken måste vara enig om sina exempel på författare med rätt värdegrund?


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *