Ny Novus-undersökning: SD bäst på Lag och ordning. MP sist i allt utom i miljö och klimat

Av | november 29, 2019

Novus presenterade en ny undersökning i morse om partiernas opinionsläge i de olika politikområdena. Och i den undersökningen där Novus frågat 1 016 personer så visade sig att Sverigedemokraterna gått om Moderaterna i ytterligare ett område, nu är det inte bara i invandring och integration som de gått om Moderaterna och enligt undersökningsgruppen har bäst politik på området, nu har de också gått om i politikområdet lag och ordning. Där de ligger 4 procentenheter före Moderaterna och 10 procentenheter före Socialdemokraterna.

Detta är första gången som något annat parti än Moderaterna har ett statistiskt säkerställt bättre resultat i just denna frågan. Adam Marttinen SD:s rättspolitiska talesperson menar att detta bland annat beror på att partiet konsekvent och under lång tid har förespråkat hårdare tag mot kriminella.
Han säger: “Vi har också varit mest trovärdiga i den bakomliggande faktorn, segregationen kopplad till invandringspolitiken. Där tror jag att vi mäter oss starkast av alla partier.”

Och till trots att Moderaterna har satsat hårt på just rättspolitiken under hösten, med många utspel i medierna och hårda angrepp mot regeringen. Men trots detta och att Moderaterna sedan länge ansetts som det bästa partiet i frågan om lag och ordning så backar partiet och brottas nu med vikande opinionssiffror.
Gunnar Strömmer Moderaternas partisekreterare tror att väljarna belönar SD för kopplingen mellan invandringen och kriminaliteten.
Han säger: “Men över tid så handlar det också om att presentera politik för att lösa problemen. Det brukar gynna Moderaterna och jag är säker på att det också kommer att betala sig i väljarstöd.”

Men jag frågar mig om det som Strömmer säger här kommer att gynna Moderaterna i en framtid, och om det kommer att höja deras väljarstöd?
För med tanke på att de var med om att skapa problemet så tror jag nog att allt fler väljare inser att det behövs andra för att lösa detsamma. Och då kommer de att välja ett annat parti som stått vid samma åsikter under hela tiden i riksdagen. Men det är ändå roligt att partiet inte kapitulerar frågan utan fortsätter att kämpa, för det måste de göra för att Sverige ska få en annan regering än den sittande.

För Socialdemokraterna ser det däremot sämre ut, inte bara i de två politikområdena ovan utan i alla politikområdena. De leder fortfarande i tre av väljarnas viktigaste frågor, sjukvård, skola/utbildning och äldreomsorg. Men de visar upp det svagaste stödet på årtal. I politikfrågan om sjukvården leder de bara med två procentenheter före liberalerna. I frågan om skola/utbildning så ligger de bara tre procentenheter före Sverigedemokraterna. Och i frågan om äldreomsorg så ligger de lika med Liberalerna men bara en procentenhet före SD.
Så frågan återstår att se när det en gång statsbärande Socialdemokraterna blir omsprungna i dessa frågor också.

Ännu svartare ser det ut för Miljöpartiet i denna undersökning, De har planterat sig sist i alla utom ett politikområde, Miljö/klimat där de ligger först på 22 procentenheter, och med stor marginal till tvåan SD, det är 11 procentenheter som skiljer partierna åt där. Men ännu värre ser det ut för de övriga partierna där alla utom Centerpartiet ligger på ensiffriga procentenheter. Men i andra viktiga politikområden ligger MP sist och i två av områdena utan något mätbart stöd över huvud taget.
Så de som talat om att där sitter ett enfrågeparti i Sveriges riksdag har rätt, det är bara att de har fel i vilket det är och det visar denna undersökningen klart och tydligt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/novus-lag-och-ordning-sd-gar-om-m
https://nyheteridag.se/sd-bast-pa-lag-och-ordning-gar-om-m/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *