Ljuger Löfven för det svenska folket om poliserna?

Av | december 2, 2019

I en debattartikel i Aftonbladet idag frågar sig Moderaternas ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson om Löfven medvetet ljuger för folket om polisen?
För Löfven har uttalat i riksdagen under åtskilliga gånger att han från sitt tillträde 2014 som statsminister satsat mer på polisen för att de ska ”knäcka gängbrottsligheten”, och att lag och ordning ska återupprättas i hela Sverige.
Men stämmer detta frågar sig Svantesson?

Och hon och Moderaterna har kommer fram till att det påståendet inte stämmer. Det efter att de granskat budgetarna sedan 2014 och vad de gett polisen i tillskott. I deras första budget, budgetproposition för 2015 så föreslås inga nya anslag för att stärka polisen. Så redan där slås Löfvens påstående sönder att han under hela sin regeringsperiod stärkt polisens resurser. I de två ändringsbudgetarna för 2015 så var det samma resultat, inga mer pengar till polisen.

I budgetpropositionen för 2016 gjorde Löfven-regeringen en mindre förstärkning av polisens verksamhet för avhopparverksamhet. I detta var där inget fel. Men Svantesson menar att det var långt ifrån ifrån den satsning man kunde kalla för ett ”systematisk arbete för att knäcka gängbrottsligheten”. I vårändringsbudgeten kommer det första större budgettillskottet men det var inte för att ”knäcka gängbrottsligheten”. De medlen var till för att hantera den akuta flyktingkrisen och hade inget med att ”knäcka gängkriminaliteten”.

Och de medlen följdes heller inte upp med några pengar i vårändringsbudgeten för samma år. Först 2017 när regeringen Löfven presenterade sin tredje budget görs det första större tillskottet till polisen i syfte att öka antalet poliser. Men då hade det gått två år av regerande för Löfven. Vilket man kan säga är två förlorade år i ljuset av den utveckling vi nu ser. Det tillskottet följdes sen upp i vårändringsbudgeten, men resultatet av regeringens ”systematiska arbete” är att det 2017 var att det var färre poliser då än när regeringen tillträdde 2014.

Det var först 2018 som regeringen Löfven skjuter till pengar utifrån målet att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024. Det var alltså först vid Löfvenregeringens fjärde budget som sett målet började uppfyllas. Men det handlade bara om sju miljarder på en treårsperiod. Och det tar alltså nästan hela mandatperioden innan Socialdemokraterna lägger fast ett tydligt mål för polisens tillväxt. 2018 var det fortfarande färre poliser än vad det var när regeringen tillträdde och då lägger Moderaterna och Kristdemokraterna fram en budget som vinner förtroende i riksdagen.

Denna budget förstärker polisen och rättsväsendet med 12 miljarder fram till 2021. Det är den största satsningen på lag och ordning på 20 år. Och det är först efter denna budget som polisen får ett tydligt uppdrag. Svantesson skriver till sist att utvecklingen i Sverige visar sitt tydliga språk att regeringen varit totalt oförmögna att hantera det som sker. När statsministern står och säger att ”vi såg nog inte detta komma” detta trots att problemen varit stora under lång tid.

Och nu till denna budget som snart ska röstas igenom så lägger regeringen mer på att återinföra friåret än på att förstärka polisen. Därför menar Svantesson nu att finansministern bör lägga fram en extra ändringsbudget så fort som möjligt där man fokuserar på att återupprätta lag och ordning i Sverige. För det hade varit ett riktigt steg för att systematiskt knäcka brottsligheten.
Men jag frågar mig om regeringen Löfven kommer att göra detta?

För enligt många av regeringen ministrar så är denna brottslighet inte det stora problemet för Sverige, i deras ögon sitter det stora problemet i riksdagen och övertar deras kärnväljare. Eller så sitter de där och börjar bilda en ny koalition som Socialdemokraterna vid nästa val riskerar att förlora valet till. Så deras tal om att ”knäcka gängbrottsligheten” och att öka polisens resurser är nog precis som vanligt med deras tal om olika saker bara tomt tal, bara tomma fraser för lättlurade väljare som inte ser det som håller på att hända i landet.

https://www.aftonbladet.se/a/wPJVJ5

9 reaktion på “Ljuger Löfven för det svenska folket om poliserna?

  1. Henrik Lilja

   Vem är den där välkänt notoriska lögnaren som du kallar “projekt sanning”?

   Nyhetsidan ProjektSanning sprider iallafall inte lögner. Om du hittar några lögner på vår sida är du varmt välkommen att höra av dig till oss med bevis. Vi gör då tacksamt en officiell dementi.

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg

   Henrik, ps

   Svara
 1. Gillan Karlsson

  Jag är av åsikten, att INGEN är lättlurad.
  Många VÄLJER att inte se, förnekar ihärdigt FAST de ser..av olika korkade orsaker.
  Många ser, men vågar inte yttra vad de ser tycker och tänker..av olika rädsloskäl.
  Men det verkar som om fler och fler vågar och väljer att utrycka vad de inte kan tiga eller låtsas om längre.
  Sen är det den (plågsamt) medvetna och stora gruppen..som fortfarande inte organiserar sig och kräver Lövens, med fleras rejäla spark i baken. AJÖSS !!
  Tyskarna kallar svenska folket för,
  “Die domme schwedishen”
  Det ligger ngt i vad de säger..tyvärr.

  Svara
  1. Gillan Karlsson

   Det svenska folkets kollektiva självvärde är väldigt lågt, vi LÅTER oss behandlas mycket illa av en DUM DUMMARE DUMMAST (snällt utryckt) regering.
   Människor i många länder med helvetiska regimer, går ut och kräver förändring mm., med livet som insats…
   Men vi ~ vi tiger o lider, fast vi inte riskerar varken tortyr, trakassering, våldtäkt, långa fängelsstraff mm.
   Jag älkskar svenska folket !
   Men varför är vi så handlingsförlamade ???

   Svara
 2. Carl den 12

  Men, kom igen och ge konstruktiv kritik och passa på att framför eran egen åsikt.

  Calle tycker sig se att trollens inlägg är mycket kort och koncist.
  Ni gör ett snabbt och kort avtryck med inlägg som saknar substans och jag som är så nyfiken vad just ni tycker innerst inne ???
  PS Tar gärna till mig kritik om jag inte är PK och gör ev stavfel🙄

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *