Pilot kraschade medvetet flygplan i villakvarter i Ronneby

Av | december 1, 2019

Vid 15.30-tiden på lördagseftermiddagen störtade ett mindre propellerplan ner på en villatomt i Ronneby varvid piloten omkom när planet exploderade, flygplanet var av typen Diamond DA-20 och hade tidigare startat från flygplatsen i Ronneby.
I det tidiga stadiet så handlade rapporterna om att det var en olycka, en Incident. Flygledartornet meddelade efter att kraschen hänt att de tappade kontakten med flygplanet men de rapporterade inte till någon myndighet om detta, utan det var allmänheten som anmälde att det inträffat en flygplanskrasch på en garageuppfart mitt i ett villaområde.

Flygplanet låg omkring tio meter från en av villorna och den villan och en del av de övriga närliggande husen fick evakuerades på grund av att polisen inte visste vad där var ombord på planet och på grund av spridningsrisk från elden som uppstod vid kraschen.
En närboende säger efter kraschen att han reagerade på att flygplanet flög på låg höjd. Men han reflekterade inte mer över detta förrän han hörde en jättesmäll och såg en rökpelare 100 meter bort.
Senare under lördagskvällen och nu under söndagsmorgonen så kommer fler och fler rapporter om att det inte var en olycka.

Det verkar nu som om piloten medvetet kraschat planet. Presstalesperson vid polisen i region Syd Evelina Olsson säger till Kvällsposten: “I grund och botten är det ett suicidärende och brottsmisstanken framkallande av fara för annan riktas mot den omkomne piloten.”
Polisen grundar dessa uppgifter på bakgrundsinformation de fått om piloten, men polisen vill inte gå in på vad som ligger bakom uppgifterna, det enda de säger är att det är väldigt personliga detaljer.

Polisen uppgav redan på lördagskvällen att Statens haverikommission inte ansåg sig behöva ha kraschplatsen avspärrad.
Vad jag har svårt att förstå är att polisen inte rubricerar denna medvetna krasch på ett mer allvarligt sätt än ”framkallande av fara för annan”?
Men det är väl på samma vis som när de inte rubricerar sprängningar allvarligare än allmänfarlig ödeläggelse då ingen person skadats.
Så är det så konstigt att man frågar sig varför polisen numera är så försiktiga med sin brottsrubricering?

Man frågar ju sig vilken brottsrubricering denna krasch hade haft om planet kraschat bara bara några tiotal meter på en annan plats och kanske dödat någon av de boende i villaområdet?
Likaså är det underligt att inte flygledarna på Ronneby flygplats rapporterade att de förlorat kontakten med ett flygplan som lyft från deras flygplats?
Men detta lär nog utredas tillsammans med att att haverikommissionen utreder händelsen.
Detta lär inte vara sista gången vi får läsa eller höra om denna kraschen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/flygplan-har-stortat-ner-pa-villatomt-i-ronneby?fbclid=IwAR2oLeJ19T1Jmg1hYJ994U__Lr3AXmwoRz9F7x0ZsEZx0ke38VCeYtWqdXw
https://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-misstanker-att-piloten-kraschade-planet-med-flit/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Op1e2k/flygkrasch-i-villaomrade-utreds-som-brott

4 reaktion på “Pilot kraschade medvetet flygplan i villakvarter i Ronneby

 1. Pelle Pilot

  Det är inte speciellt anmärkningsvärt att flygledarna ‘tappade kontakten’ utan att ha mer fakta i ärendet. Kan mycket väl ha varit klarerad att flyga fritt inom en viss sektor. Din text visar på bristande insikt i hur luftrummet fungerar.

  Svara
  1. Göran Walther Inläggsförfattare

   Pelle Pilot, jag medger att jag vet mycket lite om hur luftrummet fungerar men jag tycker ändå att det är oroande att en sådan händelse kan inträffa. Och med tanke på var flygplanet slog ner så tycker jag att oron är befogad.

   Svara
   1. Pelle Pilot

    Självklart är det inte bra, men det är ett mindre flygplan men en person ombord, händelsen kan jämställas med den bil som körde in en sporthall samma dag.

    Svara
 2. Carl den 12

  Fram tills 90-talet, så hade man tänkt olycka.
  År 2019 ser läget inte riktigt lika dant ut.

  Calle som tycker sig se, att vi inte kan vara nog så försiktiga.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *