2897: Från sorlet till konsten

Av | december 2, 2019

Stéphane Mallarmé föredrog, milt sagt, poesin framför journalistiken, ”krogsorlet”. Hans dikter var och torde förbli något för en mycket sparsmakad publik. Han skrev bland annat ”En fauns eftermiddag”. Den har inspirerat mig till helt rondellhundsfria teckningar. Hur som helst menar jag att krogsorlet inte skall föraktas. Visserligen står det politiska käbblet som spön i backen i varje vändning men det skapar också en kompositionell spänning.

FOTO: PONTUS ORRE
Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro.

Dagens utopiska text är skriven av Daniel Suhonen som frammanar en sd-värld (Aftonbladet). Jag antar att han i första hand tänker sig att vara lustig men man kan aldrig veta om han verkligen skulle kunna tro på en sådan möjlighet. Det kan också vara ett utslag av att han vill markera sig som tillhörig ”de goda”. Therese Bohman nämner det intressanta ”cyniska tillståndet” i en artikel som främst handlar om influencers (Expressen): ”Egentligen är det precis samma paradox som den Sven Anders Johansson resonerar kring i sin ”Det cyniska tillståndet”: Hur kan man engagera sig i klimatfrågan utan att misstänkas göra det mer för att framstå som god än av genuint känt engagemang? Ja, hur ska man överhuvudtaget kunna känna något i offentligheten utan att misstänkas ha en baktanke med det? Hur ska jag kunna övertyga någon om att det som står i den här texten har ärligt uppsåt och inte bara är tillkommet för att framställa mig själv på ett visst sätt?”

Alla är misstänkta för allting hela tiden, alltså nu även de goda och anständiga. Bohman föreslår konsten som en väg ut ur eländet. Äntligen kan vi med gott samvete återvända till Mallarmé och ”En fauns eftermiddag”.

Bör en minister svara ja eller nej? Eller hellre hänfalla i en stigande eller fallande spiral av seriella upprepningar? Det gäller Eva Nordmark som i ett antal intervjuer varit särdeles ordrik utan att säga något bestämt. Å andra sidan är det vad som kännetecknar en politiker som har möjlighet att fatta ett verkligt beslut. (Expressen)


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *