Jenny Sonesson: KÄNNER DN LEDARE TILL ATT KRISTNA FÖRFÖLJS?

Av | december 3, 2019

Sverige är en fristad för människor som förföljs för sin tro. Vissa av dem är kristna. Nyligen reagerade kristna, en del av dem med utländsk bakgrund, över att Rusta sålde en juldekoration i form av en kyrka men utan det kristna korset. Dessa kristna hånas i en ledare av Lisa Magnusson och kallas för rasister. Jag blir ärligt talat inte upprörd utan nedslagen över debattklimatet. Varför är det ofta de som ropar högst om polariserat debattklimat som är först att döma medmänniskor? En del av de kristna som kontaktade Rusta bär på trauman av sin, eller sina släktingars, religiösa utsatthet. För dem är en kyrka utan kors ingen löjlig struntsak. DN ledare kanske inte vet det men kyrkor är kristna religiösa byggnader. Att bunta ihop dessa ledsna kristna med rasister är bedrövligt.

Enligt Open Doors, som sedan 1950-talet dokumenterar kristnas utsatthet, är minst 245 miljoner kristna förföljda världen över. Det slår organisationen fast i 2019 års World Watch List. Målet med den årliga kartläggningen är att väcka makthavare. Det behövs tyvärr.

Håkan Holmberg, tidigare politisk redaktör för UNT, skrev förra året en läsvärd ledare om varför förföljelser mot just kristna ofta får passera utan starkare reaktioner (11/1 2018). Han menar att vissa kan tro att protester mot förföljelser av kristna komplicerar motståndet mot islamofobiska föreställningar i västvärlden. Andra kan leva i villfarelsen att kristna generellt hör till de mer gynnade grupperna globalt eller felaktigt koppla ihop kristendomen med förtryckande kolonialism.

Religionsfrihet är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna men rätten att tro, inte tro eller konvertera är i dag en fråga om liv eller död för en stor del av mänskligheten. Det gäller särskilt kristna.

(Jag har ingen lust att länka till texten så den får spridning. Om ni vill läsa den får ni leta rätt på den själva.)

Jenny Sonesson på   facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *