Tino Sanandaji: Vi får kanske helt enkelt bjuda hit några Afghanska getherdar som gästforskare…

Av | december 3, 2019

I början av 90-talet brukade svenska skolresultat ligga bland de högsta i Europa, och var fortfarande relativ bra vid första PISA-mätning kring millennieskiftet. Sverige kraschade dock 2012, vilket ledde till en chock som tvingade fram reformer och en nationell samling kring skolan.

Det funkade, och i 2018 års mätning idag har Sverige återhämtat mycket av tappet. Forskare Gabriel Heller Sahlgren uppmärksammar slående resultatet att svenska elevers resultat rentav ökat marginellt över tid! Mer än hundra procent av tappet i PISA drivs av elever med invandrarbakgrund, genom sämre resultat samt växande befolkningsandel.

Heller Sahlgren skriver ”I PISA har nu 68% av det svenska fallet mellan 2000 och 2012 utraderats. Vad kan förklara kvarvarande 32%? Nedan visar jag att svaret är förvånansvärt enkelt: elever med utländsk bakgrund föll kraftigare och har inte återhämtat sina resultat i lika hög utsträckning…Nästa steg är att investera i rätt insatser för att förbättra resultaten bland elever med utländsk bakgrund”

Invandringens långsiktiga effekt och demografisk transformation driver alltmer sociala utfall i Sverige, och får allt större genomslag över tiden. Ändå har många flumakademiker svårt att tänka stringent kring dessa frågor, exempelvis statistisk underprivilegierade kriminologer som tror att invandringens effekt mäts på basis av “korrelation” med total utveckling.

I flera områden går det parallellt med invandringens negativa effekt lika bra som eller rentav bättre än någonsin någonsin för majoritetsbefolkningen, så att invandring drar ned medan de svenskt ursprung lyfter landets resultat.

Analfabeter som herdar getter i Afghanistan fattar intuitivt skillnad mellan delkomponent och totalutveckling, som att flockens gråa getter ett år producerar mer ull trots att vita getter producerar mindre så total ullproduktion faller. Vi får kanske helt enkelt bör bjuda hit några Afghanska getherdar som gästforskare så de kan ha sin flock på Stockholm Universitets gräsmatta medan de lär svenska flumakademiker räkna.

Tino Sanandaji på Facebook 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *