KRIMINALITET. Det är just sådan som Bodström vi inte behöver i debatten. 

Vad är det för fel på denna Bodström? “Strängare straff löser inte brottsligheten”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/thomas-bodstrom-strangare-straff-loser-inte-brottsligheten

Ett vanligt påstående i svensk kriminaldebatt bland ihärdiga socialdemokrater är just att hårdare straff inte leder till färre brott. 

Gång på gång upprepas detta som ett mantra av våra  specialtyckare. De ihärdigaste av dem alla är Tomas Bodström och Jerzy Sarnecki som med jämna mellan rum hasplar ur sig  ”Längre straff ger inte färre brott”, ”Skärpta straff fel metod att minska brottsligheten” och ”Hårdare tag ger inte färre brott”.

https://www.svensktidskrift.se/visst-leder-hardare-straff-till-farre-brott/

Det intressanta med dessa påstående är som alltid, att de upprepas utan att följas upp något empiriskt stöd. Det ska bara räcka med att de säger att det är så. 

Men självfallet är det så att om polisen griper, lagför och låser in brottslingar leder det till färre brott än om polisen är passiv inför brott, inte åtlar brottslingar eller snabbt släpper dem fria

Men Tomas Bodströms självklara analyser brukar som oftast handla om att han bara vill tycka något för sakens skull. Som i debatten om hedersrelaterat våld. Det finns hedersrelaterade brott sa han för inte så länge sedan, “men när vi träffar på dessa unga så kan de för fan inte slå upp någonting i Koranen”, var hans självklara analys.  

Ja ni förstår, det går faktiskt inte ta Bodström på allvar någon dag i veckan. När han inte ens förstår att hedersrelaterat våld inte har med huruvida unga kan läsa Koranen eller inte, lär han heller aldrig förstå kopplingen mellan straff och brott. 

Men det är just sådan som Bodström vi inte behöver i debatten. 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *