“Hahaha, Svennebanan”. Johan blev mobbad därför att han var svensk.

| 2 januari, 2020

En verklighet många unga med helsvensk bakgrund möter idag; att sticka ut som annorlunda och att ständigt bli påmind om det. Att alltid vara i minoritet i det land som du kallar för ditt, sätter sina spår. 

Det blev alla mot en, just för att jag var svensk, säger Johan. 

Johan blev mobbad därför att han var svensk. Det var något han vande sig vid. “De kunde säga vad de ville till mig, nedvärdera mig. Och det fanns inget jag kunde säga tillbaka. Jag lyckades aldrig smälta in. Men jag lärde mig leva med skiten.”

Bara tanken på att någon ska behöva lära sig leva med skiten får det att vända sig i magen. Självklart går det inte att dra alla över en kam. Alla med invandrabakgrund mobbar inte men det är trots allt något som pågår som vårt samhälle inte vill känna vid. Svenskar ska helt enkelt bara stå ut med att behandlas illa. 

Det här med att vita medelklass-svenskar mobbas och förnedras beror naturligtvis också på vänsterns bisarra förnekade om den omvända rasismen. De lever på att säga och tro att rasism enbart handlar om ett system som visar sig i form av vit överlägsenhet. 

Här menar vänstern att vita överlägsna människor försöker utmåla sig själva till offer när de pratar om att de mobbas och förnedras på grund av deras hudfärg. I vänsterns ögon kan aldrig en kille som Johan bli ett offer. 

Lovisa som också utsattes berättar om hur det kändes som att de tittade ner på dem som var vita medelklass-svenskar och hur man tyckte att de behövde tryckas ner. 

Det här är ett växande problem. Ett problem som aldrig kan någon lösning så länge det inte erkänns som ett problem. 

Väsbyskolans rektor, Hanna Thunholm Andersson syn på det Johan och Lovisa berättar om visar just det: “Vi måste stå upp mot alla slags kränkningar. Men att driva det som en fråga om etnicitet är väldigt farligt, då gör man sig till verktyg för antidemokratiska krafter.” 

Svenska elever kommer fortsätta att fara illa, därför att de anses inte kan utsättas för rasism. Den existerar ju inte ens. Det innebär i sin tur att många fler svenska elever kommer tvingas att lära sig med “skiten”. Att bli kallad för både ena och det andra utan att det leder till några konsekvenser. 

Stockholm Direkt


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

12 tankar på ““Hahaha, Svennebanan”. Johan blev mobbad därför att han var svensk.

 1. Tove Frisch

  Utmåla sig själva SOM offer, förnedras oå geund av SIN hudfärg
  Mvh Tove Frisch

 2. John Raine

  Omvänd rasism är ett tomt uttryck. Vadå Omvänd Rasism? Rasism är väl rasism vilken grupp det än riktas åt.
  Att etniska svenskar, eller andra “vita” européer skulle vara frånställda att drabbas av rasism är rena floskler.
  Jag skulle tippa att rasismen är större och ännu mer utbredd åt det hållet. Det är ju av någon anledning helt okej att kränka en svensk. Men skulle en svensk göra samma sak åt andra hållet så riskerar han eller hon att åka dit för hets mot folkgrupp. Fullständigt upp åt väggarna.

 3. Leffe

  Jag är helsvensk ock stolt för att vara helsvensk

 4. Christian Malm

  Rasism mot vita finns inte på denna jord är det bestämt.
  Men skulle vilja veta vilken brots rubeserning som gäller för alla uttryck som det används mot vita.
  Skulle någon säga ja ska kn…. Din ma…. Svennebanan.
  Skulle kunna känna mig hotad , förolämpad, svennebanan skulle jag känna någon kalla mig för pundare, skulle kunna uppleva oro , ja mycket kan man skriva men vilket brott är det ?

 5. Johan

  Och ytterligare en rektor stöpt i samma form. Fattar rektorn vad hon menar när hon pratar om “antidemokratiska krafter”? Hon själv tillhör de antidemokratiska krafterna, det är jag säker på. Ett kännetecken är varje sådan typ som påstår sig oroa sig just över “antidemokratiska krafter”. Starka svenskar har inte barn i skolor med sådana rektorer.

 6. Elizabeth Löfgren

  Bakom all etnicitet är vi ALLA lika – människor ?- kom ihåg det! Däremot klasskillnaderna och segregeringen – det är fenomen som vi gemensamt behöver rikta vår uppmärksamhet! Makten är hos dem RIKA – Bankerna bestämmer över politik erna – och de tillsammans förtrycker dig och mig! Det är VERKLIGHETEN! Skål för uppvaknandet och för Assange!

 7. Tomas

  Tänk vad fel man kan ha när man vill motivera sin xrämlingsfientlighet. Svenskar är inte en minoritet i landet även om de naturligtvis kan vara det i segregerade områden. Utländska gästforskare blir påhoppade av Dina anhängare. Är Du överhuvudtaget intresserad av att motverka diskriminering?

 8. Monica Rydkvist

  Vuxna som barn bär sig åt som idioter, och regeringen hejar på för att fylla sina kvoter. Ingen vill förstå och man får på sig själva stå då ingen står vid din sida. Men att flera självmord är vanliga i dagens samhälle det bryr sig ingen om,de bara rycker på axlarna och säger vad synd, men egentligen bryr de sig inte. Hipp hipp hurra för oss, det är bara till att släppa loss ?

 9. Karl Gunnar Eriksson

  Hur vet vi det att Svenska skolelever mobbas av elever med utlänskt påbrå ? Projekt sanning kanske sysslar med fejk news ? Hur vet vi ? Upp till bevis Projekt Sanning !
  Åtal ? Kurator inblandad ? Rektors utlåtande?

 10. Frankieboy

  Ja, visst är det tråkigt att kristendom och islamism behöver krocka redan i skolåldern, men vi har ju själva valt bort kristendomen som rättesnöre. Muslimska barn får ju lära sig tidigt hemifrån vad som gäller.

Kommentarer är stängda.