Tino Sanandaji: ”LO-basen: Flyktingar kan ge Sverige superekonomi… Om vi lyckas kan vi bli rikast i Europa”

Av | januari 16, 2020

“År 2015 hade Sverige en hjälte med modet att gå emot strömmen, stå upp för svenska arbetares intressen och säga det andra bara tänkte:

”LO-basen: Flyktingar kan ge Sverige superekonomi…Om vi lyckas kan vi bli rikast i Europa”. Olyckskorpar misstrodde LO:s tillväxtstrategi, men de fick så de teg nu när EU-kommissionens prognos sätter Sverige i en klass för sig i tillväxtligan.

Sverige utmärker sig med lägst väntad tillväxt i BNP per capita, både i år och nästa år. Regeringen reviderar också ned sitt estimat: ”Regeringen sänker tillväxtprognosen”.

Det är dock viktigt att komma ihåg att Sverige har rekordtillväxt bara vi justerar för socioekonomiska faktorer. BNP per capita är ju inget som påverkar vanligt folk, det avgör bara era löner, pensioner, och välfärd, således detaljer ni gott kan strunta i.

Sveriges Radio förklarar varför tillväxten i Sverige sjunker, de skyller allt på andra utan ett ord om inhemska faktorer: ”Till grund för detta ligger bland annat handelshinder internationellt – höjda tullar och handelskonflikten mellan USA och Kina, och konflikten mellan Iran och USA”

Det är oklart för mig varför USA och resten av EU har högre tillväxt än Sverige om allt nu handlar om externa problem i USA. Det låter mer som att regeringen och statasmedia populistiskt försöker distraherar folk att tro att alla Sveriges ekonomiska problem beror på perifera men känsloladdade händelser som konflikten mellan USA och Iran.

SR för också fram en spännande ny ekonomisk teori: ”Fler människor väntas framöver vara tillgängliga för arbete och vad gäller sysselsättningsgraden så ser den ut att sjunka något, som konsekvens av att fler söker arbete.”

Vad svamlar de om? Att fler söker arbete kan påverka arbetslösheten, men inte sysselsättningsgraden. Det mäts som andel sysselsatta relativ befolkning i arbetsför ålder, oavsett om de söker jobb eller inte. Det låter som att SR är så ivriga att bortförklara problem att de papegojaktig upprepar allt nonsens regeringen säger, utan att ens fundera på vad det betyder.”

Tino Sanandaji på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *